Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Brzoskwinie w syropie - 1/2 puszki (250 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem krok po kroku
Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
Zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na stole i wyłóż nim blachę.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie mleko wlej do garnka, dodaj budyń i podgrzewaj.
Gdy budyń będzie gotowy, ściągnij z ognia i ostudź.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do budyniu.
Przelej masę budyniową na spód i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami i budyniem
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest dobre w smaku, a jego konsystencja jest delikatna i puszysta.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w budyń i brzoskwinie. Skorzystałam z brzoskwiń z puszki, zdecydowanie najlepiej sprawdzają się do wypieków.
O smaku budyniu śmiało zdecyduj sam, ja zawsze wybieram śmietankowy lub waniliowy. Moim zdaniem idealnie pasują do całego ciasta. W przepisie korzystam z budyniu typu instant w paczce, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować go od podstaw w domu. Jeśli tak jak ja stawiasz na kupną wersję, koniecznie zwróć uwagę na skład.
Poznaj mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które jest niesamowicie pyszne i z pewnością pokocha je każdy członek rodziny.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieć ciasto w kulę i zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej mleko i dodaj budyń. Całość podgrzewaj, gdy budyń będzie gotowy, ściągnij z ognia i ostudź.
Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki i przełóż je do blachy. Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Gdy kruchy spód ostygnie, dodaj masę budyniową i równomiernie rozprowadź.
Brzoskwinie pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta.
Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z brzoskwiniami i budyniem koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Ciasto z brzoskwiniami i budyniem to świetny pomysł na domowy deser.
Alergeny w cieście z brzoskwiniami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami i budyniem
Przy wyborze budyniu zwracaj uwagę na jego skład. Jeśli chcesz możesz przygotować domowy budyń.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.