Ciasto z borówkami mrożonymi

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z borówkami i cukrem
Ciasto z borówkami mrożonymi
Ciasto z borówkami mrożonymi będzie doskonałym wyborem na bardzo lekki, ale wyborny wypiek. Całość świetnie komponuje się z kruchym ciastem i wspaniałą kruszonką.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Borówka amerykańska mrożona (350 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto z borówkami mrożonymi krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Borówki rozmroź i zmieszaj z cukrem pudrem. Ułóż je na podpieczonym cieście. Jeśli obawiasz się zakalca możesz dodać 1 łyżkę mąki pszennej.

Wierzch placka udekoruj pozostałym ciastem.

Możesz ułożyć z niego dekoracyjną kratkę lub zetrzeć na tarce i stworzyć kruszonkę.

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez kolejne 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami mrożonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówkami mrożonymi

Ciasto z borówkami mrożonymi będzie doskonałym wyborem na bardzo lekki, ale wyborny wypiek. Całość świetnie komponuje się z kruchym ciastem i wspaniałą kruszonką. To najlepsze ciasto owocowe. Ten błyskawiczny placek stanowi wspaniałą inspirację dla codziennych wypieków. Warto go podawać zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. To ciasto jest niezwykle delikatne. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszne jak z prawdziwych francuskich cukierni w kilka chwil. Jest nie tylko smaczne, ale również szybkie.

Przepis na ciasto z borówkami mrożonymi to wspaniały wybór zwłaszcza dla osób, które kochają łatwe domowe wypieki, ten taki właśnie jest. Wystarczy naprawdę kilka minut, by powstało. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Kolejną warstwę stanowią owoce. Ciasto tak przygotowane jest niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdza się na co dzień. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt pracochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z borówkami mrożonymi, które będzie pyszne, a przy okazji szybkie, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Ciasto, które z niego powstaje, jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To coś dla prawdziwych miłośników prostych wypieków, które zachwycają smakiem. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji.

Alergeny w cieście z borówkami mrożonymi

Lista alergenów dla ciasta z borówkami mrożonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na ciasto z borówkami mrożonymi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • borówka amerykańska mrożona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z borówkami mrożonymi

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
306.75
291.41
Białko (g)
4.79
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
43.23
41.07
Węglowodany przyswajalne (g)
42.23
40.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
13.54
12.86
Tłuszcze nasycone (g)
9.25
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
4.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Tiamina (mg)
0.31
0.30
Ryboflawina (mg)
0.16
0.15
Niacyna (mg)
2.26
2.15
Foliany (µg (mcg))
49.11
46.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
3.63
3.45
Potas (mg)
106.18
100.88
Wapń (mg)
31.00
29.45
Fosfor (mg)
75.60
71.82
Magnez (mg)
13.56
12.88
Żelazo (mg)
1.86
1.76
Cynk (mg)
0.38
0.36
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami mrożonymi 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówkami mrożonymi

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Borówka amerykańska mrożona
350 g
12.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 350 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
37.10