Ciasto z borówkami i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (400 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
Przepis na ciasto z borówkami i budyniem krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem.
Dodaj kawałki masła i ugniataj, następnie dodaj żółtka i kieliszek wody.
Uformuj ciasto w kulę i podziel na pół, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń.
Podgrzewaj, wciąż mieszając, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.
Jedną porcją ciasta wyłóż spód blaszki.
Wlej na kruchy spód ostudzony budyń i wsyp borówki.
Drugą część ciasta porwij na małe kawałki i porozrzucaj na ciasto tak, aby powstała kruszonka.
Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z borówkami i budyniem
Ciasto z borówkami i budyniem na kruchym spodzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń, mleko, mąka ziemniaczana i borówki.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Masa budyniowa powstała z użyciem gotowego budyniu w proszku o smaku waniliowym, idealnie sprawdzi się także budyń o smaku śmietankowym.
Zatem, jak zrobić ciasto z borówkami i budyniem?
Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.
Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj, dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa zgęstnieje, zostaw do ostudzenia. Wyłóż ciasto na blachę, wlej masę budyniową, dodaj owoce i posyp pozostałą częścią ciasta. Upiecz je w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto dobre. Skoro już znacz przepis na ciasto z borówkami i budyniem, koniecznie go wykorzystaj.
Alergeny w cieście z borówkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z borówkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z borówkami i budyniem
Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami, możesz postawić też na truskawki czy maliny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.