Ciasto z borówkami i budyniem

Opublikowano: 24.02.2022 r., 18:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z budyniem i borówkami
Ciasto z borówkami i budyniem
Kruchy spód z kremowym nadzieniem na bazie budyniu i świeżymi borówkami to deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęcie urodzinowe lub słodki podwieczorek.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 50 min
287 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (400 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, lodówka

Przepis na ciasto z borówkami i budyniem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem.

Dodaj kawałki masła i ugniataj, następnie dodaj żółtka i kieliszek wody.

Uformuj ciasto w kulę i podziel na pół, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń.

Podgrzewaj, wciąż mieszając, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.

Jedną porcją ciasta wyłóż spód blaszki.

Wlej na kruchy spód ostudzony budyń i wsyp borówki.

Drugą część ciasta porwij na małe kawałki i porozrzucaj na ciasto tak, aby powstała kruszonka.

Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówkami i budyniem

Ciasto z borówkami i budyniem na kruchym spodzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń, mleko, mąka ziemniaczana i borówki.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Masa budyniowa powstała z użyciem gotowego budyniu w proszku o smaku waniliowym, idealnie sprawdzi się także budyń o smaku śmietankowym.

Zatem, jak zrobić ciasto z borówkami i budyniem?

Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.

Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.

Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj, dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa zgęstnieje, zostaw do ostudzenia. Wyłóż ciasto na blachę, wlej masę budyniową, dodaj owoce i posyp pozostałą częścią ciasta. Upiecz je w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto dobre. Skoro już znacz przepis na ciasto z borówkami i budyniem, koniecznie go wykorzystaj.

Alergeny w cieście z borówkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z borówkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z borówkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami, możesz postawić też na truskawki czy maliny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
287.96
287.96
Białko (g)
3.54
3.54
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: żółtko jajka, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
38.71
38.71
Węglowodany przyswajalne (g)
37.73
37.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.52
13.52
Tłuszcze nasycone (g)
8.92
8.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
4.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.90
3.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
0.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.91
59.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
131.55
131.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.85
1.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
128.83
128.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
1.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.35
50.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.13
32.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
57.73
57.73
Potas (mg)
102.51
102.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.77
42.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.09
63.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.34
9.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
1.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami i budyniem 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówkami i budyniem

Koszt składników
49.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Mleko 2%
400 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
49.90