Ciasto z borówkami bez pieczenia

Opublikowano: 03.10.2022 r., 23:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezpieczny dla glutenu torcik borówkowy
Ciasto z borówkami bez pieczenia
Nie masz czasu na pieczenie, ale naszła Cię ochota na słodki deser? Świetnie się składa, koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia.
Przygotowanie 60 min
353 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 1 opakowanie (250 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (300 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia krok po kroku

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło.

Herbatniki pokrusz, wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i masłem.

Wyłóż na spód blaszki do pieczenia.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem na gęstą pianę.

Wyłóż śmietanę na kruchy spód i dodaj owoce.

Odstaw ciasto do lodówki na min. 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówkami bez pieczenia

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: herbatniki, masło, mascarpone, czekolada deserowa, śmietanka 30%, cukier puder, borówka amerykańska.

W moim przepisie użyłam herbatników, które naturalnie zawierają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ciasto z borówkami bez pieczenia to dobry pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na zimno.

Będzie to dobre rozwiązanie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak zrobić ciasto z borówkami bez pieczenia.

Alergeny w cieście z borówkami bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z borówkami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z borówkami bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Spód możesz przygotować bez dodatku gorzkiej czekolady.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
353.78
353.78
Białko (g)
3.46
3.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.56
24.56
Węglowodany przyswajalne (g)
23.40
23.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
26.91
26.91
Tłuszcze nasycone (g)
21.49
21.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
5.42
Cholesterol (mg)
41.96
41.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
1.98
1.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
265.78
265.78
Wapń (mg)
74.93
74.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówkami bez pieczenia 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówkami bez pieczenia

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
40.00