Ciasto z borówką

Opublikowano: 29.09.2021 r., 17:29 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki ciasta z borówkami
Ciasto z borówką
Ciasto z borówką to puszysty, drożdżowy placek z borówkami i kruszonką. Możesz je zrobić w formie jednego placka lub mniejszych bułeczek idealnych dla dzieci.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
295 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 400 g do ciasta i 100 g do kruszonki (500 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier - 50 g do ciasta i 50 g do kruszonki (100 g)
  • Borówka amerykańska (250 g)
  • Masło - 50 g do ciasta i 80 g do kruszonki (130 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka keksowa

Przepis na ciasto z borówką krok po kroku

Podgrzej mleko do temperatury około 35 C i dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i cukru. Wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką, cukrem i 1 jajkiem.

Dokładnie wyrób ciasto i dodawaj do niego stopniowo masło, cały czas wyrabiając.

Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zagnieć ciasto i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp ciasto borówkami i zostaw na 30 minut do wyrośnięcie.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Składniki na kruszonkę (masło, cukier, mąka) rozetrzyj w palcach.

Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte ciasto.

Posyp kruszonką.

Piecz w 180 C, przez 40-50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z borówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z borówką

Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do tego możesz dołożyć jogurt i świeże owoce. Jest to świetny pomysł na szybkie i bardzo dobre drugie śniadanie lub podwieczorek. Dodatkowo przepis na ciasto z borówką jest dosyć łatwy, a placek, który z niego wyjdzie, jest bardzo smaczny. To pyszne i puszyste ciasto rozpływa się w ustach. Dzięki owocom ciasto ma słodko-kwaśny, owocowy smak, który nadaje mu letniego aromatu.

Jak zrobić ciasto z borówką amerykańską?

Podstawą tego puszystego placka z owocami jest oczywiście pulchne ciasto drożdżowe, które robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, jajka i cukru wanilinowego, dla dodatkowego aromatu. Jak każde ciasto drożdżowe, tak też przepis na ciasto z borówką, zaczynamy od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Mleko powinno mieć temperaturę około 30 stopni Celsjusza, aby drożdże miały najlepsze warunki do wzrostu. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Z tych składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Następnie dodajemy kawałki masła, najlepiej o temperaturze pokojowej, i dalej zagniatamy ciasto. Po dokładnym połączeniu ciasta z masłem odstawiamy je na 30 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz posmarować blaszkę do pieczenia masłem, aby ciasto się nie przykleiło. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za owoce. Borówki myjemy i mieszamy z cukrem oraz mąką. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na wyrośnięte ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, około 45-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut, w ciepłym piekarniku, a potem można się już zajadać. Ten sprawdzony przepis znajdziesz powyżej.

Alergeny w cieście z borówką

Lista alergenów dla ciasta z borówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z borówką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do tego możesz dołożyć jogurt i świeże owoce. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny postaraj się, aby takie posiłki występowały jedynie od czasu do czasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
274.07
295.99
Białko (g)
7.54
8.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
39.58
42.75
Węglowodany przyswajalne (g)
38.98
42.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
9.99
10.79
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
3.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Tiamina (mg)
0.45
0.48
Ryboflawina (mg)
0.26
0.29
Niacyna (mg)
2.85
3.08
Foliany (µg (mcg))
74.28
80.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
20.86
22.53
Potas (mg)
107.74
116.36
Wapń (mg)
35.30
38.13
Fosfor (mg)
88.63
95.73
Magnez (mg)
18.36
19.82
Żelazo (mg)
2.36
2.55
Cynk (mg)
0.67
0.72
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z borówką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z borówką

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
400 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
100 g
50 g do ciasta i 50 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Masło
130 g
50 g do ciasta i 80 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
32.50