Ciasto z borówką
- Mąka pszenna typ 550 - 400 g do ciasta i 100 g do kruszonki (500 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 50 g do ciasta i 50 g do kruszonki (100 g)
- Borówka amerykańska (250 g)
- Masło - 50 g do ciasta i 80 g do kruszonki (130 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na ciasto z borówką krok po kroku
Podgrzej mleko do temperatury około 35 C i dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i cukru. Wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką, cukrem i 1 jajkiem.
Dokładnie wyrób ciasto i dodawaj do niego stopniowo masło, cały czas wyrabiając.
Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zagnieć ciasto i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp ciasto borówkami i zostaw na 30 minut do wyrośnięcie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Składniki na kruszonkę (masło, cukier, mąka) rozetrzyj w palcach.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte ciasto.
Posyp kruszonką.
Piecz w 180 C, przez 40-50 minut.
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta z borówką
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do tego możesz dołożyć jogurt i świeże owoce. Jest to świetny pomysł na szybkie i bardzo dobre drugie śniadanie lub podwieczorek. Dodatkowo przepis na ciasto z borówką jest dosyć łatwy, a placek, który z niego wyjdzie, jest bardzo smaczny. To pyszne i puszyste ciasto rozpływa się w ustach. Dzięki owocom ciasto ma słodko-kwaśny, owocowy smak, który nadaje mu letniego aromatu.
Jak zrobić ciasto z borówką amerykańską?
Podstawą tego puszystego placka z owocami jest oczywiście pulchne ciasto drożdżowe, które robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru, jajka i cukru wanilinowego, dla dodatkowego aromatu. Jak każde ciasto drożdżowe, tak też przepis na ciasto z borówką, zaczynamy od zaczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Mleko powinno mieć temperaturę około 30 stopni Celsjusza, aby drożdże miały najlepsze warunki do wzrostu. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką, cukrem waniliowym i jajkiem. Z tych składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Następnie dodajemy kawałki masła, najlepiej o temperaturze pokojowej, i dalej zagniatamy ciasto. Po dokładnym połączeniu ciasta z masłem odstawiamy je na 30 minut, pod przykryciem, w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz posmarować blaszkę do pieczenia masłem, aby ciasto się nie przykleiło. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na placek wielkości blachy do pieczenia. Ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Teraz możemy zabrać się za owoce. Borówki myjemy i mieszamy z cukrem oraz mąką. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na wyrośnięte ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, około 45-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 10 minut, w ciepłym piekarniku, a potem można się już zajadać. Ten sprawdzony przepis znajdziesz powyżej.
Alergeny w cieście z borówką
Lista alergenów dla ciasta z borówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z borówką
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do tego możesz dołożyć jogurt i świeże owoce. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny postaraj się, aby takie posiłki występowały jedynie od czasu do czasu.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.