Ciasto z biszkoptami podłużnymi
- Biszkopty - podłużne (200 g)
- Mascarpone (500 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Likier kawowy - 1 kieliszek (50 ml)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
Przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi krok po kroku
Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę.
Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia.
Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię.
Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu.
Na biszkopty ułóż pozostały krem.
Ciasto wstaw do lodówki na noc.
Przed podaniem ciasto posyp kakao.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat ciasta z biszkoptami podłużnymi
Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które podawane jest na zimno. Ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis przypomina trochę ten na tiramisu. Sprawdzony przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, mascarpone, żółtka jaj, cukier puder, napar z kawy, likier kawowy oraz kakao.
Jak zrobić ciasto z biszkoptami podłużnymi? Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę. Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia. Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię. Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu. Na biszkopty ułóż pozostały krem. Ciasto wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem ciasto posyp kakao.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Odpowiednia podaż żelaza zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.
Podsumowując smaczne ciasto z biszkoptami podłużnymi oraz kremem przygotowanym na bazie mascarpone stanowi doskonałą propozycję na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Szybkie ciasto przypomina trochę ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej, czyli tiramisu. Krem przygotowywany jest na bazie surowych żółtek, dlatego nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz dzieci.
Alergeny w cieście z biszkoptami podłużnymi
Lista alergenów dla ciasta z biszkoptami podłużnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z biszkoptami podłużnymi
Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszny deser. Krem do ciasta przygotowany jest na bazie surowych żółtego, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.