Ciasto z batatów
- Bataty - 7 średnich sztuk (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Daktyle suszone (250 g)
- Mąka ryżowa (150 g)
- Jogurt skyr (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
Przepis na ciasto z batatów krok po kroku
Bataty obierz ze skórki i ugotuj. Gdy wystygną rozdrobnij je blenderem razem z daktylami.
Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto jogurtowe
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Ciasto dyniowe fit
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto z mango
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasto maślane
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Sernik bez cukru
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Ciasto bez cukru
Więcej informacji na temat ciasta z batatów
Ciasto z batatów to doskonała propozycja na wilgotne ciasto z wykorzystaniem batatów. Ciasto z batatów jest bezglutenowe oraz nie zawiera cukru. Przepis na ciasto z batatów jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby je zrobić. Do wykonania pysznego ciasta potrzebne będą następujące składniki spożywcze: bataty, jajka, jogurt skyr, kakao, mąka ryżowa, daktyle, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto z batatów? Na początek obierz bataty i ugotuj. Wystudzone rozdrobnij razem z daktylami, upewnij się, że daktyle nie mają pestek. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę ryżową, jajka, kakao, proszek do pieczenia i jogurt i wymieszaj dokładnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70-80 minut.
230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując fit ciasto z batatów jest pyszne i zawiera nie dużo kalorii. Czekoladowe ciasto ze słodkich ziemniaków możesz przygotować z dodatkiem bananów. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest także babka z batatów.
Alergeny w cieście z batatów
Lista alergenów dla ciasta z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- jogurt skyr
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z batatów
Ciasto z batata to zdrowa alternatywa ciast na bazie mąki pszennej. Ciasto z batata zawiera małą ilość cukru, mogę je spożywać osoby na dietach redukcyjnych oraz osoby chore na cukrzycę. Ciasto z batata zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.