Ciasto z bananów bez cukru

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z bananów bez cukru
Ciasto z bananów bez cukru
Ciasto z bananów to świetny pomysł na słodką przekąskę, warto wykorzystać ten przepis gdy w Twojej kuchni banany zaczynają robić się czarne. Nie wyrzucaj ich, przygotuj ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
204 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan 4 sztuki (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (20 g)
  • Suszona żurawina 1 garść (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska

Przepis na ciasto z bananów bez cukru krok po kroku

Banany rozgnieć widelcem i dodaj jajka.

Zmiksuj na gładką masę.

Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i mleko.

Wymieszaj całość.

Żurawinę przekrój na pół i dodaj do ciasta.

Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z bananów bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z bananów bez cukru

Ciasto z bananów bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser, który śmiało możesz podawać na przyjęciu rodzinnym lub w gronie przyjaciół. Ale to szybkie i łatwe ciasto świetnie sprawdzi się także jako pomysł na drugie śniadanie dla dzieci.

Wtedy pamiętaj, aby dodać dużą porcję świeżych owoców, całość możesz podawać z miodem lub orzechami. Poznaj mój przepis na ciasto z bananów bez cukru i przygotuj je dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować mąkę, banany, mleko, jajka i proszek do pieczenia. Do środka zawsze daję żurawinę, która idealnie pasuje do tego połączenia. Jeśli masz w domu banany, które zaczynają robić się czarne, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj właśnie to ciasto lub chleb bananowy.

Banany rozgnieć widelcem i dodaj jajka, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, zawsze polecam przesiać ją przez sita, wtedy ciasto bananowe będzie jeszcze bardziej puszyste, proszek do pieczenia i mleko. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj żurawinę i przelej ciasto do foremki. Najlepiej, jeśli posiekasz żurawinę przed dodaniem jej do ciasta.

Dobrze sprawdzi się tutaj prostokątna forma do ciasta lub keksówka. Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia możesz sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już dobre. W trakcie przygotowywania możesz dodać także aromatyczne przyprawy np. cynamon.

Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki lub posiekane orzechy. Ja jednak zostawiam ciasto w podstawowej wersji tylko z żurawiną.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub ryżowa.

Obojętnie na jakie dodatki się zdecydujesz czy też nie ciasto będzie pyszne.

Sam widzisz jak prosty, jest przepis, ciasto z pewnością pokochają nie tylko dorośli, ale także dzieci. Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z bananów bez cukru, koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w cieście z bananów bez cukru

Lista alergenów dla ciasta z bananów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z bananów bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz użyć bananów, które robią się czarne. Zamiast wyrzucać wykorzystaj. Możesz użyć mąki bezglutenowej zamiast pszennej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
204.11
204.11
Białko (g)
7.23
7.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.37
41.37
Węglowodany przyswajalne (g)
40.10
40.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.78
1.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
1.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
0.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Tiamina (mg)
0.38
0.38
Ryboflawina (mg)
0.48
0.48
Niacyna (mg)
2.66
2.66
Foliany (µg (mcg))
68.58
68.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
18.70
18.70
Potas (mg)
366.92
366.92
Wapń (mg)
92.08
92.08
Fosfor (mg)
186.70
186.70
Magnez (mg)
26.68
26.68
Żelazo (mg)
2.50
2.50
Cynk (mg)
0.62
0.62
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z bananów bez cukru 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z bananów bez cukru

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
500 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Suszona żurawina
60 g
1 garść
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 60 g
Koszt składników
22.10