Ciasto z bananami i czekoladą
- Banan - 4 sztuki (480 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cukier (100 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
Przepis na ciasto z bananami i czekoladą krok po kroku
Włącz nagrzewanie piekarnika na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
3 banany obierz, a następnie rozdrobnij na papkę za pomocą widelca.
Mikserem zmiksuj jajko oraz cukier na puszystą masę.
Do bananów dodaj jajka z cukrem, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, mąkę i olej.
Mikserem zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
Nożem posiekaj czekoladę w nie za dużą i nie za małą kostkę.
Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.
Jednego banana obierz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na cieście (rozcięciem do góry).
Ciasto wlej do blaszki i piecz 35 minut.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat ciasta z bananami i czekoladą
Znasz chlebek bananowy? Czy dodawałeś kiedyś do niego czekoladę? Jeżeli nie, koniecznie sprawdź ten łatwy przepis na najlepsze ciasto z bananami i czekoladą. Placek ten zdecydowanie zasługuje na miano ciasta, które jest pyszne, łatwe i szybkie. Przepis na ciasto z bananami i czekoladą to zaledwie kilka prostych składników. To dobry deser, który możesz zrobić bardzo prosto i to w kilka chwil. Ciasto najlepsze jest, gdy użyjesz bardzo dojrzałych bananów. Sprawdź, jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą.
Ciasto z bananami i czekoladą jest znane z kuchni amerykańskiej. Placek ma także inną nazwę - „banana bread”, czyli chlebek bananowy. To szybkie, pyszne i bardzo łatwe ciasto. Jest idealnie słodkie. To ciasto jest dobre, gdy chcesz zrobić coś w ekspresowym tempie. Wystarczy, że masz mąkę, banany, jajko, olej, proszek do pieczenia i cukier. Opcjonalnie warto dodać cynamon, który doskonale pasuje do wszystkiego. Ciasto z bananami i czekoladą jest idealne nawet dla tych, którzy nie potrafią piec – jest to bardzo prosty wypiek. Jak zrobisz ciasto z bananami i czekoladą, możesz wziąć je ze sobą w podróż lub do pracy. Jest idealne na wynos i dobrze zniesie nawet dłuższą podróż autem. Z pewnością doda Ci energii i poprawi nastrój. Zdecydowanie zdrowiej samemu upiec takie ciasto niż kupować słodycze w sklepie.
Gdy masz nadmiar dojrzałych bananów, ciasto z bananami i czekoladą może uratować je przed wyrzuceniem. Połącz je razem z czekoladą, a wyjdzie dobre ciasto bananowe. Jak zrobić ciasto z bananami i czekoladą? Ważną rzeczą jest to, by jajka i banany nie były zimne. Do przepisu na ciasto z bananami i czekoladą, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Najpierw zagrzej piekarnik, a także przygotuj blaszkę. Najlepsza jest forma keksowa. Banany wystarczy rozgnieść widelcem, a cukier zmiksować z jajkiem, by powstała puszysta masa. Do owoców dodaj ubite jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz olej. Zmiksuj mikserem, by konsystencja była jednolita. Posiekaj nożem czekoladę. Dodaj ją do masy i wymieszaj łyżką. Teraz pozostało jedynie ułożyć na wierzchu jednego, przekrojonego wzdłuż banana. Ułóż rozcięciem do góry, zaokrągleniem od strony brzegu blaszki (kształt litery S bez stykania się końców). Placka należy piec do suchego patyczka.
*Przepis na ciasto z bananami i czekoladą będzie tak samo pyszny, gdy użyjesz kropelek czekoladowych, zamiast czekolady. To szybsze rozwiązanie, bo nie musisz siekać tabliczki czekolady na mniejsze kawałki.
*Składniki wystarczy wyjąć minimum 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, by się ogrzały.
Alergeny w cieście z bananami i czekoladą
Lista alergenów dla ciasta z bananami i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze ciasta z bananami i czekoladą
Przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera dużą ilość cukru. Banany to dobre źródło potasu, a czekolada zawiera kakao - źródło antyoksydantów.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.