Ciasto z bananami bez pieczenia
- Herbatniki (200 g)
- Masło (100 g)
- Masa krówkowa (500 g)
- Banan (360 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (30 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na ciasto z bananami bez pieczenia krok po kroku
Pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem.
Na dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia i nałóż całą masę.
Włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Po upływie godziny rozsmaruj masę krówkową spód z herbatnikami.
Banany pokrój w plasterki lub grubsze paski i nałóż na masę.
Ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, stopniowo dodając składniki.
Gotową białą masę nałóż na banany.
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce i posyp całe ciasto.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Więcej informacji na temat ciasta z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego ciasta nie wymaga pieczenia, dlatego jest to szybka i wygodna propozycja na słodki przysmak do kawki. Wystarczy tylko zjeść kawałek, aby zaspokoić potrzebę na słodkie.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta bez pieczenia to: herbatniki, banany, masło, masę krówkową, śmietanę, cukier puder, serek mascarpone i gorzką czekoladę.
Jak zrobić ciasto z bananami bez pieczenia? Na początku należy pokruszyć herbatniki i wymieszać z roztopiony masłem. Następnie na dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papier do pieczenia i nałożyć całą masę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Po upływie godziny rozsmarować masę krówkową spód z herbatnikami. Banany pokroić w plasterki lub w grubsze paski i nałożyć na masę. Następnie ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, stopniowo dodając składniki. Gotową białą masę nałożyć na banany. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać całe ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Banany to bardzo dobre owoce, które są najczęściej sprzedawane na świecie. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem antyoksydantów, potasu oraz witaminy B6 i witaminy C. Jeden średni banan waży (120 g) i zawiera 116 kcal, 1.2 g białka, 0,4 g tłuszczy, 26.2 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Owoc banana wykazuje szereg korzyści na zdrowie, m.in ma wpływ na normalizację ciśnienia tętniczego krwi i prawidłowe funkcjonowanie całego układu kostnego. Regularne spożywanie bananów wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają w walce z wolnymi rodnikami, przez co zwalczają wiele chorób przewlekłych.
Przepis na ciasto z bananami bez pieczenia jest smaczne i pyszne, najlepsze jest na zimno zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Przedstawiona propozycja na słodki deser jest bardzo sycąca, a także wysokokaloryczna.
Alergeny w cieście z bananami bez pieczenia
Lista alergenów dla Ciasta z bananami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta z bananami bez pieczenia
Zamiast gorzkiej czekolady można użyć np. kakao naturalne niesłodzone.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.