Ciasto z bananami
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Maślanka 3% (150 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (50 g)
Przepis na ciasto z bananami krok po kroku
Banany rozdrobnij widelcem na gładką masę.
Ubij jajka na białą pianę. Dodaj do nich maślankę, banany, masło orzechowe i wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Tort bananowy
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta z bananami
Ciasto z bananami to doskonała propozycja na proste i zdrowe ciasto do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z bananami jest bardzo prosty w przygotowaniu dlatego mnie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby wykonać ciasto. Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: dojrzałe banany, jajka, maślanka, masło orzechowe, proszek do pieczenia, mąka pszenna.
Jak zrobić ciasto z bananami? Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. W dużej misce ubij jajka aż zbieleją. Dodaj do nich maślankę, masło orzechowe oraz banany. Zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie przesiej do masy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj aż składniki się połączą. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać na deser dla dzieci lub podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Ciasto z bananami jest pyszne i zdrowe. Mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej, gdyż nie zawiera dodatku cukru. Jest szybkie do przygotowania więc jeśli tylko masz dojrzałe banany przygotuj z nich deser.
Alergeny w cieście z bananami
Lista alergenów dla ciasta z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze ciasta z bananami
Ciasto z bananami jest ciastem bez dodatku cukru. Dojrzałe banany zawierają na tyle dużo słodyczy, że nie potrzeba już dodatku cukru. Dodatek jajek i orzechów sprawia, że ciasto zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.