Przepis na ciasto wz krok po kroku

Składniki
  • Jajko 7 szt. użyj jaj ogrzanych
  • Kakao 16% (proszek) 200 g
  • Mąka pszenna typ 550 250 g
  • Cukier 200 g
  • Śmietanka kremowa 36% 750 ml
  • Cukier puder 150 g
  • Dżem śliwkowy 300 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Czekolada deserowa 200 g Możesz użyć czekolady mlecznej
Przyprawy
sok z cytryny, śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, sitko, miska

Białka ubij na sztywno i dodawaj do nich stopniowo cukier cały czas ubijając. Skończ ubijać białka jak będą gęste.

Ciągle ubijając dodaj do masy żółtka jaj i po dodaniu wszystkich ubijaj masę jeszcze chwilę, aż będzie bardzo puszysta.

Kakao wymieszaj z mąką, przesiej je przez sitko i dodawaj stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do blaski wlej masę ciasta i piecz je w piakarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystygnięcia. Jak już będzie chłodne przekrój je na 2 blaty.

Dolny blat ciasta nasącz przy użyciu soku z cytryny. Następnie rozsmaruj na nim powidła śliwkowe.

Śmietanę 36% (bardzo zimną, możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalki) ubij z cukrem pudrem i na koniec ubijania dodaj do niej 2 śmietan-fixe.

Gotową masę śmietanową połóż na warstwie powideł i przykryj drugą częścią biszkoptu.

Przygotuj polewę czekoladową: zagotuj śmietanę 30% w garnku, odstaw ją z ognia i do jeszcze gorącej wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa.

Polewą udekoruj wierzch biszkoptu

Ciasto wz ułożone jest na białym blacie z białym tłem. Udekorowane jest bitą śmietaną, wiśnią oraz obsypane potartą czekoladą.
ciasto wz
Koszt przygotowania dania
46.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
403 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Ciasto wz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście wz

Wuzetka jest ciastem kuchni polskiej. W jej skład wchodzi kakaowy biszkopt, dżem, masa śmietanowa oraz polewa czekoladowa. Te pyszne ciasto z pewnością zaskoczy każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ciasto wuzetka. Ten dobry przepis na ciasto wz ma średni poziom trudności, dlatego wymaga od Ciebie pewnego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać kakaowy biszkopt do ciasta niezbędne będą Tobie następujące składniki: jaja kurze, kakao, mąka pszenna oraz cukier. Krem do wuzetki przygotujesz ze śmietanki kremowej 36% i cukru pudru, natomiast do polewy użyj śmietany 30% oraz czekolady deserowej. Ciasto możesz podawać z bitą śmietaną. Sprawdzony przepis na wuzetkę zawsze wychodzi, dlatego nie czekaj i koniecznie go wypróbuj. Ciasto idealnie sprawdzi się jako danie słodkie na wigilijnym lub wielkanocnym stole, będzie idealne do kawy w gronie znajomych czy jako słodki deser dla rodziny po niedzielnym obiedzie. Ciasta możesz wypróbować więc w każdej chwili, ponieważ jest ono bardzo uniwersalne oraz smaczne. Przepis ten jest tradycyjny, jednak możemy przygotować to ciasto z różnymi kremami zamiast bitej śmietany. Dziki temu możemy przygotować wuzetkę w wersji mniej kalorycznej.

Geneza nazwy ciasta wuzetka nie jest do końca znana. Jest kilka teorii na to skąd wzięła się dokładnie taka nazwa. Jednym z przypuszczeń jest położenie cukierni przy warszawskiej trasie W-Z. Drugim przypuszczeniem jest skrót WZK - wypiek z kremem lub WZC - wypiek z czekoladą. Kolejną z teorii nazwy tego ciasta jest skrót pierwszego producenta wuzetki WZC, czyli Warszawskich Zakładów Cukierniczych.

Podsumowując najlepsza wuzetka z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako deser podczas wielu okazji. Jest to deser wysokokaloryczny, dlatego osoby odchudzające się powinny uważać z jego ilością - wuzetka posiada tłusty krem oraz polewę, co znacząco podwyższa jej kaloryczność. Jednak okazjonalnie nawet takie słodkości powinny znaleźć się w naszym jadłospisie - nie ważne czy się odchudzamy czy nie.

Wartości odżywcze ciasta wz

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (130g)
Energia (kalorie)
310.02 kcal
403.03 kcal

Węglowodany w cieście wz

Na 100g
Na porcję (130g)
Węglowodany
38.23 g
49.70 g
Węglowodany przyswajalne
35.16 g
45.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (130g)
Tłuszcz
17.39 g
22.60 g
Brak danych dla: cukier puder, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.56 g
15.02 g
Brak danych dla: cukier puder, dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wz 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście wz

Lista alergenów dla ciasta wz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sok z cytryny, śmietan-fix.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania ciasta wz

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
użyj jaj ogrzanych
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Kakao 16% (proszek)
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Dżem śliwkowy
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
Możesz użyć czekolady mlecznej
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
65.50
Łączny koszt
46.82
Jak oceniasz przepis na ciasto wz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób