Ciasto wz

Opublikowano: 10.04.2021 r., 13:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto wz z bitą śmietaną
Ciasto wz
Ciasto wz to przepyszny polski deser. Składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego śmietanką oraz pokrytego polewą czekoladową. Koniecznie musisz wypróbować naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
403 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko - użyj jaj ogrzanych (7 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Cukier (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (750 ml)
  • Cukier puder (150 g)
  • Dżem śliwkowy (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Czekolada deserowa - Możesz użyć czekolady mlecznej (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, sitko, miska

Przepis na ciasto wz krok po kroku

Białka ubij na sztywno i dodawaj do nich stopniowo cukier cały czas ubijając. Skończ ubijać białka jak będą gęste.

Ciągle ubijając dodaj do masy żółtka jaj i po dodaniu wszystkich ubijaj masę jeszcze chwilę, aż będzie bardzo puszysta.

Kakao wymieszaj z mąką, przesiej je przez sitko i dodawaj stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do blaski wlej masę ciasta i piecz je w piakarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystygnięcia. Jak już będzie chłodne przekrój je na 2 blaty.

Dolny blat ciasta nasącz przy użyciu soku z cytryny. Następnie rozsmaruj na nim powidła śliwkowe.

Śmietanę 36% (bardzo zimną, możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalki) ubij z cukrem pudrem i na koniec ubijania dodaj do niej 2 śmietan-fixe.

Gotową masę śmietanową połóż na warstwie powideł i przykryj drugą częścią biszkoptu.

Przygotuj polewę czekoladową: zagotuj śmietanę 30% w garnku, odstaw ją z ognia i do jeszcze gorącej wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa.

Polewą udekoruj wierzch biszkoptu

Jak oceniasz przepis na ciasto wz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta wz

Wuzetka jest ciastem kuchni polskiej. W jej skład wchodzi kakaowy biszkopt, dżem, masa śmietanowa oraz polewa czekoladowa. Te pyszne ciasto z pewnością zaskoczy każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ciasto wuzetka. Ten dobry przepis na ciasto wz ma średni poziom trudności, dlatego wymaga od Ciebie pewnego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać kakaowy biszkopt do ciasta niezbędne będą Tobie następujące składniki: jaja kurze, kakao, mąka pszenna oraz cukier. Krem do wuzetki przygotujesz ze śmietanki kremowej 36% i cukru pudru, natomiast do polewy użyj śmietany 30% oraz czekolady deserowej. Ciasto możesz podawać z bitą śmietaną. Sprawdzony przepis na wuzetkę zawsze wychodzi, dlatego nie czekaj i koniecznie go wypróbuj. Ciasto idealnie sprawdzi się jako danie słodkie na wigilijnym lub wielkanocnym stole, będzie idealne do kawy w gronie znajomych czy jako słodki deser dla rodziny po niedzielnym obiedzie. Ciasta możesz wypróbować więc w każdej chwili, ponieważ jest ono bardzo uniwersalne oraz smaczne. Przepis ten jest tradycyjny, jednak możemy przygotować to ciasto z różnymi kremami zamiast bitej śmietany. Dziki temu możemy przygotować wuzetkę w wersji mniej kalorycznej.

Geneza nazwy ciasta wuzetka nie jest do końca znana. Jest kilka teorii na to skąd wzięła się dokładnie taka nazwa. Jednym z przypuszczeń jest położenie cukierni przy warszawskiej trasie W-Z. Drugim przypuszczeniem jest skrót WZK - wypiek z kremem lub WZC - wypiek z czekoladą. Kolejną z teorii nazwy tego ciasta jest skrót pierwszego producenta wuzetki WZC, czyli Warszawskich Zakładów Cukierniczych.

Podsumowując najlepsza wuzetka z tego przepisu świetnie sprawdzi się jako deser podczas wielu okazji. Jest to deser wysokokaloryczny, dlatego osoby odchudzające się powinny uważać z jego ilością - wuzetka posiada tłusty krem oraz polewę, co znacząco podwyższa jej kaloryczność. Jednak okazjonalnie nawet takie słodkości powinny znaleźć się w naszym jadłospisie - nie ważne czy się odchudzamy czy nie.

Alergeny w cieście wz

Lista alergenów dla ciasta wz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta wz

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
310.02
403.03
Białko (g)
6.00
7.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
38.23
49.70
Węglowodany przyswajalne (g)
35.16
45.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
3.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
17.39
22.60
Tłuszcze nasycone (g)
15.54
20.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
28.81
37.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wz 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta wz

Koszt składników
65.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
użyj jaj ogrzanych
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Kakao 16% (proszek)
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
750 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 750 ml
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Dżem śliwkowy
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
Możesz użyć czekolady mlecznej
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
65.50