Ciasto wegańskie
- Marchewka - 5 sztuk (300 g)
- Mielone siemię lniane - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,3 szklanki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy - 0,9 szklanki (225 ml)
- Orzechy laskowe - 2 garście (60 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na ciasto wegańskie krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Siemię lniane zalej 3/4 szklanki ciepłej wody i odstaw na 10 minut.
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz po dużej szczypcie przypraw.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj, za pomocą rózgi cukier, olej oraz siemię lniane.
Połącz mąkę z przyprawami z olejem z cukrem i siemieniem lniany. Następnie dodaj startą marchew i posiekane orzechy.
Ciasto przelej do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pełnotłuste mleczko kokosowe schłodź w lodówce przez minimum 24 godzin.
Delikatnie otwórz puszkę i odlej płyn.
Zawartość puszki przełóż do miski i dodaj łyżkę cukru.
Ubijaj mikserem do uzyskania puszystego kremu.
Ubite mleczko kokosowe przełóż na wystudzone ciasto.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Marchwiak
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat ciasta wegańskiego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto wegańskie marchewkowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko dla wegan. Tanie i proste ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować je na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako danie piknikowe. Przepis na ciasto wegańskie jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak wegańskie ciasto z kremem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na łatwe, wege ciasto marchewkowe.
Alergeny w cieście wegańskim
Lista alergenów dla ciasta wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta wegańskiego
Ciasto wegańskie to pyszna propozycja ciasta marchewkowego. W cieście cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrolem, będzie wtedy dietetyczne i fit.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.