Ciasto waniliowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (260 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Czekolada biała (100 g)
- Borówka amerykańska (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto waniliowe krok po kroku
Rozpuść połowę czekolady (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej). Ostudź. Drugą połowę czekolady pokrój w niewielką kosteczkę.
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
Do miski dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, kilka kropli aromatu waniliowego, olej oraz ostudzoną, roztopioną czekoladę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą.
Dodaj do masy borówki oraz posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta waniliowego
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto waniliowe, które będzie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku oraz tanie. Ciasto waniliowe to idealny pomysł na deser dla całej rodziny lub słodką propozycję na drugie śniadanie.
Ciasto jest bardzo tanie w przygotowaniu, zrobisz je z podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie kupisz je w każdy sklepie. Zaopatrz się w mąkę, cukier, cukier waniliowy, laskę waniliową, jajka, masło, czekoladę i owoce.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować ciasto w wersji bezglutenowej postaw na mąkę naturalnie niezawierającej glutenu np. ryżowa, gryczana lub z ciecierzycy.
Zatem, jak zrobić ciasto waniliowe?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sito, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj, całość połącz z cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mleko, masło i wymieszaj ciasto. Jeśli masz możliwość, rozpuść masło w rondelku. Na końcu dodaj drobno posiekaną czekoladę.
Tak przygotowaną masę wlej do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy.
Na wierzch wrzuć owoce, w moim przypadku będą to borówki, jeśli chcesz, śmiało skorzystaj z innych owoców.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C, za 45 minut będzie dobre do spożycia.
Ciasto waniliowe to będzie dobry pomysł na deser dla całej Twojej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w cieście waniliowym
Lista alergenów dla ciasta waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
Wartości odżywcze ciasta waniliowego
Ciasto możesz przygotować w klasycznej wersji bez czekolady i owoców lub zamienić je na swoje ulubione świeże owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.