Ciasto waniliowe

Opublikowano: 26.01.2022 r., 13:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta waniliowego na talerzu
Ciasto waniliowe
Pyszne i szybkie ciasto waniliowe w połączeniu z czekoladą i ulubionymi owocami to świetny pomysł na rodzinny deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
310 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (260 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Borówka amerykańska (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rózga, miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na ciasto waniliowe krok po kroku

Rozpuść połowę czekolady (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej). Ostudź. Drugą połowę czekolady pokrój w niewielką kosteczkę.

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.

Do miski dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, kilka kropli aromatu waniliowego, olej oraz ostudzoną, roztopioną czekoladę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą.

Dodaj do masy borówki oraz posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto waniliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta waniliowego

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto waniliowe, które będzie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku oraz tanie. Ciasto waniliowe to idealny pomysł na deser dla całej rodziny lub słodką propozycję na drugie śniadanie.

Ciasto jest bardzo tanie w przygotowaniu, zrobisz je z podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie kupisz je w każdy sklepie. Zaopatrz się w mąkę, cukier, cukier waniliowy, laskę waniliową, jajka, masło, czekoladę i owoce.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować ciasto w wersji bezglutenowej postaw na mąkę naturalnie niezawierającej glutenu np. ryżowa, gryczana lub z ciecierzycy.

Zatem, jak zrobić ciasto waniliowe?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sito, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj, całość połącz z cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mleko, masło i wymieszaj ciasto. Jeśli masz możliwość, rozpuść masło w rondelku. Na końcu dodaj drobno posiekaną czekoladę.

Tak przygotowaną masę wlej do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy.

Na wierzch wrzuć owoce, w moim przypadku będą to borówki, jeśli chcesz, śmiało skorzystaj z innych owoców.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C, za 45 minut będzie dobre do spożycia.

Ciasto waniliowe to będzie dobry pomysł na deser dla całej Twojej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w cieście waniliowym

Lista alergenów dla ciasta waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze ciasta waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować w klasycznej wersji bez czekolady i owoców lub zamienić je na swoje ulubione świeże owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
310.14
310.14
Białko (g)
4.63
4.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
47.73
47.73
Węglowodany przyswajalne (g)
46.57
46.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.46
11.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
3.49
Tłuszcze nienasycone (g)
7.97
7.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
5.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
2.24
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.51
46.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
20.81
20.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.65
2.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.00
20.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
2.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.74
60.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.65
8.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
27.97
27.97
Potas (mg)
141.60
141.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.60
52.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.41
99.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.97
8.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.41
2.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta waniliowego 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta waniliowego

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
260 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 260 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
35.00