Ciasto w kubku
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mleko 3,2% (50 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Kakao 16% (proszek) (10 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
Przepis na ciasto w kubku krok po kroku
Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.
Masę przelej do dwóch szklanek.
Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty.
Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat ciasta w kubku
Ciasto w kubku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą przygotujesz w 5 minut. Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z mikrofalówki stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzony przepis na ciasto w kubku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajko, cukier, mleko spożywcze, olej rzepakowy, mąka pszenna, kakao oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ciasto możesz przygotować również z nutellą.
Jak zrobić ciasto w kubku? Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Masę przelej do dwóch szklanek. Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty. Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Maka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten w połączeniu z wodą tworzy przestrzenne struktury, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji.
Podsumowując smaczne ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto czekoladowe z mikrofali możemy przygotować, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci.
Alergeny w cieście w kubku
Lista alergenów dla ciasta w kubku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta w kubku
Ciasto w kubku jest bardzo proste w przygotowaniu. Warto pamiętać, że jest dość kaloryczne.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.