Ciasto ucierane ze śliwkami

Opublikowano: 03.05.2021 r., 11:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śliwkowe na czarnym talerzu
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami to doskonały pomysł na szybką przekąskę w okresie, gdy owocują śliwy. Jest to doskonały dodatek do kawy i herbaty, gdy spodziewasz się gości.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
575 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 (650 g)
  • Cukier (250 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Śliwki (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska

Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami krok po kroku

Jajka utrzyj z 200 gramami cukru. Dodaj do nich olej i miksuj na niskich obrotach miksera.

Następnie dodaj do masy jajecznej 600 gram mąki, 1 opakowanie cukru wanilinowego, skórkę z jednej cytryny startą na tarleoraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto wymieszaj łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Śliwki ułóż na ciasto czubkami do góry.

Przygotuj kruszonkę: masło, pozostały cukier i mąkę rozgnieć za pomocą palców i powstałą kruszonką posyp wierzch ciasta.

Ciasto piecz w pierakniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego ze śliwkami

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami to doskonała propozycja na proste i szybkie ciasto. Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty oraz jako smaczna przekąska dla rodziny i znajomych. Przepis na ciasto jest łatwy. Poradzi sobie z tym przepisem każdy. Produkty spożywcze potrzebne do upieczenia ciasta to jajka, mąka, cukier, olej, śliwki, cukier puder, masło, skórka z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami? Przygotuj sobie miskę i mikser. W misce utrzyj jajka z cukrem. Do zmiksowanej masy dodaj olej i zmiksuj ponownie. Do masy następnie dodaj mąkę, opakowanie cukru waniliowego, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Masę wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Ciasto wylać do blaszki. Umyte śliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Przygotowane śliwki ułóż na ciasto czubkiem do góry. Teraz czas na kruszonkę. Zagniatamy cukier, masło i mąkę. Kruszonką posyp wierzch ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonka to tradycyjny placek uwielbiany przez nasze babcie i prababcie.

Śliwki są bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów i ciast. Znajdziemy w nich takie składniki jak witamina A, C, E, B6, K a także wapń, żelazo, miedź czy potas. Śliwki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Spowodowane jest to „wymiataniem” wolnych rodników, które wpływają na szybsze pojawienie się zmarszczek. Śliwki po wysuszeniu będą bardziej kaloryczne, ale będą też bardziej skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych.

Podsumowując ciasto lane ze śliwkami jest idealne kiedy w pośpiechu potrzebujesz zrobić coś dla gości a nie masz zbyt wiele czasu. Jest to błyskawiczne ciasto. Podane ciasto prosto z piekarnika jest bardzo dobre. Na pewno znajdą się chętni na dokładkę. Produkty wykorzystane do przygotowania ciasta są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować nasz pyszny przepis.

Alergeny w cieście ucieranym ze śliwkami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ucieranego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane ze śliwkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Należy pamiętać jednak, że jest to potrawa dostarczająca sporych ilości cukrów prostych, dlatego nie powinna występować w naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
303.13
575.95
Białko (g)
6.05
11.50
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.39
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
43.07
81.84
Węglowodany przyswajalne (g)
41.90
79.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.93
22.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.87
5.44
Tłuszcze nienasycone (g)
9.07
17.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.35
12.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
5.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.73
111.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
45.04
85.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.47
4.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.54
Witamina E (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.29
76.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.67
5.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.88
132.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.79
102.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
21.43
40.71
Potas (mg)
95.19
180.87
Wapń (mg)
15.40
29.26
Fosfor (mg)
65.82
125.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.03
22.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
3.40
Cynk (mg)
0.50
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego ze śliwkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego ze śliwkami

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 750
650 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 650 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
30.50