Ciasto ucierane z owocami

Opublikowano: 27.04.2021 r., 17:12 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ucierane z owocami w 4 kawałkach na drewnianym, jasnym stole.
Ciasto ucierane z owocami
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto ucierane z owocami. Pyszne, sezonowe ciasto z kruszonką jest wyjątkową propozycją na deser i dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
377 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,5 szklanki (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier 0,5 szklanki (100 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki (40 g)
  • Truskawki (600 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (135 g)
  • Masło 0,5 kostki (100 g)
  • Cukier puder 1/3 szklanki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, siekaczka do ciasta kruchego

Przepis na ciasto ucierane z owocami krok po kroku

1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.

Do miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i cukier kryształ.

Masło z cukrem ubij na puszystą, jasną masę.

Nie wyłączając miksera wbijaj po jednym jajku. Po wbiciu każdego jajka miksuj około 2 minut.

Po utarciu dokładnie masła z cukrem i jajkami dodawaj mąkę partiami i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż truskawki z usuniętymi szypułkami.

Pozostałej mąki, masła i cukru nożem, siekaczką lub za pomocą dłoni zrób kruszonkę i wysyp ją na ciasto.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z owocami

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto ucierane z owocami to jedno z najłatwiejszych przepisów. Ciasto jest pyszne, szybkie i puszyste, idealnie łączy się z lekko kwaśnym rabarbarem. Dobre i łatwe ciasto kręcone z owocami przygotujesz w parę minut. Jest idealne na kryzysowy dodatek do herbaty i kawy dla niespodziewanych gości. Proste ciasto ucierane z owocami to również świetna propozycja na piknik, ciasto nie jest kruche więc można je jeść bez obawy, że będzie się kruszyć lub się ubrudzimy. Przepis na ciasto ucierane z owocami nie sprawi nikomu trudności a do jego przygotowania można zaangażować dzieci. Jak zrobić ciasto ucierane z owocami dowiesz się z dokładnego przepisu.

Placek ucierany z owocami to świetna propozycja na szybkie ciasto.

Alergeny w cieście ucieranym z owocami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z owocami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane jest klasycznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
273.69
377.69
Białko (g)
4.21
5.81
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
28.59
39.45
Węglowodany przyswajalne (g)
27.40
37.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
16.21
22.37
Tłuszcze nasycone (g)
10.47
14.44
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
7.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.77
6.58
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.35
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.47
135.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
147.46
203.50
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.24
Witamina C (mg)
20.93
28.88
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.45
Witamina E (mg)
0.59
0.82
Retinol (µg (mcg))
144.81
199.83
Tiamina (mg)
0.20
0.27
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Niacyna (mg)
1.58
2.19
Foliany (µg (mcg))
54.30
74.94
Beta karoten (µg (mcg))
30.46
42.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
27.37
37.77
Potas (mg)
149.24
205.95
Wapń (mg)
33.62
46.40
Fosfor (mg)
81.89
113.01
Magnez (mg)
11.67
16.11
Żelazo (mg)
1.94
2.67
Cynk (mg)
0.41
0.57
Miedź (mg)
0.07
0.09
Mangan (mg)
0.27
0.37
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z owocami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z owocami

Koszt składników
50.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
40 g
2 płaskie łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
40 g
1/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
50.70