Przepis na ciasto ucierane z owocami na oleju krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier 240 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Brzoskwinie (całe, świeże) 500 g
- Olej rzepakowy 120 ml pół szklanki
Do makutry przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, proszek do pieczenia i wsyp cukier.
Wlej olej rzepakowy do reszty składników.
Utrzyj ciasto pałką drewnianą.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto.
Brzoskwinie przekrój na połówki.
Usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Brzoskwinie wyłóż na wierzch ciasta i lekko wetknij w ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Owoce pod kruszonką
-
Ciasto z owocami

(liczba kalorii)
Ciasto ucierane z owocami na oleju - cechy przepisu
Więcej o cieście ucieranym z owocami na oleju
Ciasto ucierane z owocami na oleju to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto ucierane jest rodzajem ciasta, które przygotować można z różnymi owocami. Mimo dużej ilości soku ciasto wychodzi puszyste. Przepis na ciasto ucierane z owocami na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, brzoskwinie, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto ucierane z owocami na oleju? Do makutry przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, proszek do pieczenia i wsyp cukier. Wlej olej rzepakowy do reszty składników. Utrzyj ciasto pałką drewnianą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Brzoskwinie przekrój na połówki. Usuń pestkę i pokrój w kostkę. Brzoskwinie wyłóż na wierzch ciasta i lekko wetknij w ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Brzoskwinie to owoce rosnące na drzewie podobnie do jabłek. Brzoskwinie uprawiane są także w Polsce. Do ciasta najlepiej użyć brzoskwiń świeżych. Brzoskwinie w puszcze sprawdzą się lepiej do ciast na zimno. Brzoskwinie są owocami i średniej zawartości cukru. Warto korzystać z nich w sezonie letnim jako dodatek do koktajli lub słodkich deserów. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekko wilgotne i zawiera dużą ilość delikatnie skarmelizowanych owoców. Placek z owocami to prosty przepis na dodatek do kawy lub herbaty. Szybkie ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z owocami na oleju
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w cieście ucieranym z owocami na oleju
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z owocami na oleju
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z owocami na oleju
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście ucieranym z owocami na oleju
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z owocami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko