Przepis na ciasto ucierane z owocami na oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do makutry przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, proszek do pieczenia i wsyp cukier.

Wlej olej rzepakowy do reszty składników.

Utrzyj ciasto pałką drewnianą.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na ciasto.

Brzoskwinie przekrój na połówki.

Usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Brzoskwinie wyłóż na wierzch ciasta i lekko wetknij w ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto ucierane z owocami na oleju podane na białym talerzyku.
Ciasto ucierane z owocami na oleju
Koszt przygotowania dania
12.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
382 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Ciasto ucierane z owocami na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ucieranym z owocami na oleju

Ciasto ucierane z owocami na oleju to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto ucierane jest rodzajem ciasta, które przygotować można z różnymi owocami. Mimo dużej ilości soku ciasto wychodzi puszyste. Przepis na ciasto ucierane z owocami na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, cukier, brzoskwinie, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto ucierane z owocami na oleju? Do makutry przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, proszek do pieczenia i wsyp cukier. Wlej olej rzepakowy do reszty składników. Utrzyj ciasto pałką drewnianą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Brzoskwinie przekrój na połówki. Usuń pestkę i pokrój w kostkę. Brzoskwinie wyłóż na wierzch ciasta i lekko wetknij w ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Brzoskwinie to owoce rosnące na drzewie podobnie do jabłek. Brzoskwinie uprawiane są także w Polsce. Do ciasta najlepiej użyć brzoskwiń świeżych. Brzoskwinie w puszcze sprawdzą się lepiej do ciast na zimno. Brzoskwinie są owocami i średniej zawartości cukru. Warto korzystać z nich w sezonie letnim jako dodatek do koktajli lub słodkich deserów. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekko wilgotne i zawiera dużą ilość delikatnie skarmelizowanych owoców. Placek z owocami to prosty przepis na dodatek do kawy lub herbaty. Szybkie ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z owocami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
254.86 kcal
382.29 kcal
Białko
6.16 g
9.24 g

Węglowodany w cieście ucieranym z owocami na oleju

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
35.65 g
53.47 g
Węglowodany przyswajalne
35.14 g
52.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
0.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
10.22 g
15.32 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
2.75 g
Tłuszcze nienasycone
8.39 g
12.58 g
Cholesterol
78.69 mg
118.04 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z owocami na oleju

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.75 mg
2.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.85 µg (mcg)
68.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z owocami na oleju

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
36.19 mg
54.28 mg
Potas
226.58 mg
339.88 mg
Wapń
73.08 mg
109.62 mg
Fosfor
164.82 mg
247.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.53 mg
20.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.84 mg
2.76 mg
Cynk
0.60 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z owocami na oleju 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ucieranym z owocami na oleju

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z owocami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta ucieranego z owocami na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
240 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
500 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z owocami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób