Ciasto ucierane z owocami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki (40 g)
- Truskawki (600 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Cukier puder - 1/3 szklanki (40 g)
Przepis na ciasto ucierane z owocami krok po kroku
1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.
Do miski dodaj masło w temperaturze pokojowej i cukier kryształ.
Masło z cukrem ubij na puszystą, jasną masę.
Nie wyłączając miksera wbijaj po jednym jajku. Po wbiciu każdego jajka miksuj około 2 minut.
Po utarciu dokładnie masła z cukrem i jajkami dodawaj mąkę partiami i delikatnie mieszaj szpatułką.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż truskawki z usuniętymi szypułkami.
Pozostałej mąki, masła i cukru nożem, siekaczką lub za pomocą dłoni zrób kruszonkę i wysyp ją na ciasto.
Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z owocami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto ucierane z owocami to jedno z najłatwiejszych przepisów. Ciasto jest pyszne, szybkie i puszyste, idealnie łączy się z lekko kwaśnym rabarbarem. Dobre i łatwe ciasto kręcone z owocami przygotujesz w parę minut. Jest idealne na kryzysowy dodatek do herbaty i kawy dla niespodziewanych gości. Proste ciasto ucierane z owocami to również świetna propozycja na piknik, ciasto nie jest kruche więc można je jeść bez obawy, że będzie się kruszyć lub się ubrudzimy. Przepis na ciasto ucierane z owocami nie sprawi nikomu trudności a do jego przygotowania można zaangażować dzieci. Jak zrobić ciasto ucierane z owocami dowiesz się z dokładnego przepisu.
Placek ucierany z owocami to świetna propozycja na szybkie ciasto.
Alergeny w cieście ucieranym z owocami
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z owocami
Ciasto ucierane jest klasycznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.