Przepis na ciasto ucierane z nektarynkami krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier. Całość energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do masy dodajemy jajka. Składniki ucieramy.

W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami. Składniki łączymy w jednolitą masę za pomocą miksera.

Na koniec miksowania małym strumieniem wlewamy mleko. Czekamy, aż składniki połączą się.

Masę przelewamy do blaszki. Górę ciasta zdobimy pokrojonymi na małe kawałki owocami.

Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto ucierane z nektarynkami w blaszce
Ciasto ucierane z nektarynkami
Koszt przygotowania dania
21.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto ucierane z nektarynkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ucieranym z nektarynkami

Pyszne ciasto ucierane z nektarynkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z owocami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto ucierane z nektarynkami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier. Całość energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do masy dodajemy jajka. Składniki ucieramy. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami. Składniki łączymy w jednolitą konsystencję za pomocą miksera. Na koniec miksowania małym strumieniem wlewamy mleko. Czekamy, aż składniki połączą się. Masę przelewamy do blaszki. Górę ciasta zdobimy pokrojonymi na małe kawałki owocami. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto ucierane z nektarynkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z nektarynek, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Owoce kojarzą się nam przede wszystkim z latem, mają gładką skórkę, dużą zawartość wody w składzie oraz długi termin przydatności do spożycia. Są bogate w witaminę C, która wpływa korzystanie na odporność oraz antyoksydanty odpowiadające za usuwanie wolnych rodników. Ponadto posiadają duże ilości witaminy A, E, K i witaminy z grupy B. Zalecane są one głównie dla osób z anemią oraz kobietom w ciąży – wpływają korzystnie na układ krwionośny.

Świeże nektarynki w cieście odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne wypieki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z nektarynkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
249.18 kcal
299.01 kcal
Białko
4.25 g
5.09 g

Węglowodany w cieście ucieranym z nektarynkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
35.17 g
42.20 g
Węglowodany przyswajalne
34.15 g
40.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
10.25 g
12.30 g
Tłuszcze nasycone
6.63 g
7.95 g

Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z nektarynkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
100.70 µg (mcg)
120.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina C
1.09 mg
1.30 mg
Tiamina
0.26 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.23 mg
Niacyna
2.25 mg
2.70 mg
Foliany
57.83 µg (mcg)
69.39 µg (mcg)
Beta karoten
91.58 µg (mcg)
109.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z nektarynkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
24.41 mg
29.29 mg
Potas
100.14 mg
120.17 mg
Wapń
17.04 mg
20.45 mg
Fosfor
61.02 mg
73.23 mg
Magnez
9.52 mg
11.42 mg
Żelazo
2.28 mg
2.74 mg
Cynk
0.42 mg
0.50 mg
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z nektarynkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ucieranym z nektarynkami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z nektarynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta ucieranego z nektarynkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Nektarynki
700 g
6 nektarynek
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Koszt składników
34.30
Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z nektarynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób