Przepis na ciasto ucierane z malinami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, makutra, pałka drewniana

Do makutry wsyp 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.

Dodaj jajka i 280 g cukru oraz 300 g ciepłego masła.

Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

W ciasto wetknij maliny.

W misce umieść 70 g cukru, 50 g mąki i 50 g masła i zagnieć kruszonkę.

Wyłóż ją na wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Ciasto ucierane z malinami podane na białym talerzu.
Ciasto ucierane z malinami
Koszt przygotowania dania
42.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
595 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasto ucierane z malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście ucieranym z malinami

Ciasto ucierane z malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Ciasto ucierane jest bardzo szybkie do zrobienia i wspaniale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ciasto ucierane z malinami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, maliny.

Jak zrobić ciasto ucierane z malinami? Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło. Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. W ciasto wetknij maliny. W misce umieść cukier, mąkę i masło i zagnieć kruszonkę. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto to doskonały pomysł na świeże maliny w lekkim ucieranym cieście. Ciasto z kruszonką jest słodkie i lekko chrupiące. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasto najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschło.

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
340.20 kcal
595.36 kcal
Białko
5.17 g
9.05 g

Węglowodany w cieście ucieranym z malinami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
36.91 g
64.60 g
Węglowodany przyswajalne
35.44 g
62.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
2.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
20.06 g
35.11 g
Tłuszcze nasycone
13.22 g
23.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.84 g
11.97 g
Cholesterol
104.90 mg
183.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z malinami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
177.38 µg (mcg)
310.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
5.91 mg
10.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
1.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
174.04 µg (mcg)
304.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.31 mg
Niacyna
1.43 mg
2.51 mg
Foliany
42.08 µg (mcg)
73.64 µg (mcg)
Beta karoten
37.88 µg (mcg)
66.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z malinami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
26.21 mg
45.87 mg
Potas
197.83 mg
346.20 mg
Wapń
71.67 mg
125.42 mg
Fosfor
142.86 mg
250.00 mg
Magnez
14.51 mg
25.39 mg
Żelazo
1.61 mg
2.82 mg
Cynk
0.53 mg
0.92 mg
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z malinami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ucieranym z malinami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta ucieranego z malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
54.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób