Ciasto ucierane z malinami
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (350 g)
- Maliny (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto ucierane z malinami krok po kroku
Do makutry wsyp 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.
Dodaj jajka i 280 g cukru oraz 300 g ciepłego masła.
Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
W ciasto wetknij maliny.
W misce umieść 70 g cukru, 50 g mąki i 50 g masła i zagnieć kruszonkę.
Wyłóż ją na wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z malinami
Ciasto ucierane z malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Ciasto ucierane jest bardzo szybkie do zrobienia i wspaniale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ciasto ucierane z malinami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, maliny.
Jak zrobić ciasto ucierane z malinami? Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło. Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. W ciasto wetknij maliny. W misce umieść cukier, mąkę i masło i zagnieć kruszonkę. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto to doskonały pomysł na świeże maliny w lekkim ucieranym cieście. Ciasto z kruszonką jest słodkie i lekko chrupiące. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasto najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschło.
Alergeny w cieście ucieranym z malinami
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z malinami
Ciasto ucierane z malinami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego osoby walczące z nadmierną masą ciała powinny unikać spożywania tego typu wypieków.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.