Ciasto ucierane z makiem

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ucierane z makiem podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto ucierane z makiem
Ciasto ucierane z makiem to bardzo dobra propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z makiem jest lekko wilgotne i można je przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
744 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Rodzynki (150 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mak niebieski (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto ucierane z makiem krok po kroku

Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.

Dodaj cukier, jajka i masło.

Utrzyj ciasto do połączenia składników.

Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta.

Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy.

Wymieszaj ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z makiem

Ciasto ucierane z makiem to świetny pomysł na najlepsze ciasto z makiem i bakaliami. Ciasto można przygotować także z gotową masą makową. Lekko wilgotne ciasto bez kremu doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto ucierane z makiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mak, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto ucierane z makiem? Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajka i masło. Utrzyj ciasto do połączenia składników. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta. Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując pyszne ciasto z makiem jest szybkie do zrobienia. Może stanowić zamiennik makowca podczas świąt. Wiesz już jak upiec ciasto z makiem, przygotuj je przy najbliższej możliwej okazji. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Łatwe ciasto jest lekko wilgotne i zachowuje świeżość przez dłuższy czas.

Alergeny w cieście ucieranym z makiem

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane z makiem jest słodkim wypiekiem domowym zawierającym dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto upieczone w domu nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
425.45
744.54
Białko (g)
8.99
15.73
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
41.87
73.28
Węglowodany przyswajalne (g)
37.62
65.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.25
7.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
26.44
46.26
Tłuszcze nasycone (g)
11.78
20.62
Tłuszcze nienasycone (g)
14.65
25.64
Cholesterol (mg)
91.90
160.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
137.37
240.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.22
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.77
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
135.15
236.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.64
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
2.80
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.10
99.93
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.91
47.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
45.64
79.87
Potas (mg)
377.06
659.86
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
310.77
543.85
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
306.45
536.28
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
79.67
139.43
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.45
6.04
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.95
3.41
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.45
0.79
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z makiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z makiem

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Koszt składników
54.10