Przepis na ciasto ucierane z makiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Jajko 5 szt.
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Orzechy włoskie 120 g
- Rodzynki 150 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy 100 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Mak niebieski 300 g
Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.
Dodaj cukier, jajka i masło.
Utrzyj ciasto do połączenia składników.
Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta.
Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy.
Wymieszaj ciasto.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Rogale marcińskie
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makiełki
-
Drożdżówki z makiem
-
Mazurek kajmakowy
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Ciasto z makiem

(liczba kalorii)
Ciasto ucierane z makiem - cechy przepisu
Więcej o cieście ucieranym z makiem
Ciasto ucierane z makiem to świetny pomysł na najlepsze ciasto z makiem i bakaliami. Ciasto można przygotować także z gotową masą makową. Lekko wilgotne ciasto bez kremu doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto ucierane z makiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mak, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasto ucierane z makiem? Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajka i masło. Utrzyj ciasto do połączenia składników. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta. Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.
Podsumowując pyszne ciasto z makiem jest szybkie do zrobienia. Może stanowić zamiennik makowca podczas świąt. Wiesz już jak upiec ciasto z makiem, przygotuj je przy najbliższej możliwej okazji. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Łatwe ciasto jest lekko wilgotne i zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z makiem
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w cieście ucieranym z makiem
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z makiem
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z makiem
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście ucieranym z makiem
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy