Przepis na ciasto ucierane z makiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.

Dodaj cukier, jajka i masło.

Utrzyj ciasto do połączenia składników.

Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta.

Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy.

Wymieszaj ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto ucierane z makiem podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto ucierane z makiem
Koszt przygotowania dania
40.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
744 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Ciasto ucierane z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ucieranym z makiem

Ciasto ucierane z makiem to świetny pomysł na najlepsze ciasto z makiem i bakaliami. Ciasto można przygotować także z gotową masą makową. Lekko wilgotne ciasto bez kremu doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto ucierane z makiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mak, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto ucierane z makiem? Do makutry przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajka i masło. Utrzyj ciasto do połączenia składników. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta. Wsyp także mak i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując pyszne ciasto z makiem jest szybkie do zrobienia. Może stanowić zamiennik makowca podczas świąt. Wiesz już jak upiec ciasto z makiem, przygotuj je przy najbliższej możliwej okazji. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Łatwe ciasto jest lekko wilgotne i zachowuje świeżość przez dłuższy czas.

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
425.45 kcal
744.54 kcal
Białko
8.99 g
15.73 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście ucieranym z makiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
41.87 g
73.28 g
Węglowodany przyswajalne
37.62 g
65.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.25 g
7.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
26.44 g
46.26 g
Tłuszcze nasycone
11.78 g
20.62 g
Tłuszcze nienasycone
14.65 g
25.64 g
Cholesterol
91.90 mg
160.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z makiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
137.37 µg (mcg)
240.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.22 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C
0.77 mg
1.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol
135.15 µg (mcg)
236.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.64 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.36 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna
1.60 mg
2.80 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany
57.10 µg (mcg)
99.93 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten
26.91 µg (mcg)
47.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z makiem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
45.64 mg
79.87 mg
Potas
377.06 mg
659.86 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń
310.77 mg
543.85 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor
306.45 mg
536.28 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez
79.67 mg
139.43 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
3.45 mg
6.04 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk
1.95 mg
3.41 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź
0.45 mg
0.79 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z makiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ucieranym z makiem

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Cena przygotowania ciasta ucieranego z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Koszt składników
54.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób