Ciasto ucierane z kakao

Opublikowano: 09.05.2022 r., 11:24 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ucierane z kakao
Ciasto ucierane z kakao
Ciasto ucierane z kakao świetnie sprawdzi się jako słodki deser czy podwieczorek.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
525 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 15 łyżek (150 g)
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżki (15 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Przepis na ciasto ucierane z kakao krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Masło wyjmij z lodówki, aż się lekko ociepli. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Ucieraj masło mikserem dodając po łyżce ksylitolu, aż będzie białe i puszyste.

Do utartego masła dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając całą masę.

Powoli wlewaj mleko mieszając ciasto na niskich obrotach miksera.

Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia przesiewając przez sitko.

Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

2/3 ciasta przelej do przygotowanej blachy do pieczenia wyłożonej papierem.

Pozostałą część wymieszaj z kakao i wylej na wcześniejszą masę.

Wbij nóż i kolistymi ruchami wymieszaj ciasto.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z kakao

Ciasto ucierane z kakao to fantastyczny pomysł na pyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Możesz jednak podawać je na wiele różnych okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dzięki połączeniu dwóch kolorów i ciekawych wzorów. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto ucierane z kakao jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i krok po kroku pokaże Ci jak zrobić to ciasto, aby było najlepsze. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wymyślne i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka oraz proszek do pieczenia. Nie może zabraknąć również kakao – najlepiej wybrać to ciemne, naturalne, bez żadnego dodatku cukru. Dzięki temu ciasto nie będzie za słodkie, a wszystkie smaki idealnie się dopełnią. Jeśli chcesz, na wierzch ciasta możesz dodać też kwaśne owoce, na przykład wiśnie, jagody czy truskawki. Przepis na ciasto ucierane z wiśniami jest naprawdę prosty, a pyszne i dobre na każdą okazję ciasto powstaje w zaledwie 20 minut, dlatego bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również jak najbardziej zdrowe i wartościowe, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol, dzięki czemu będzie ono mniej kaloryczne i będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać niesłodzone kakao, które jest świetnym źródłem antyoksydantów i polifenoli o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Smaczne ciasto ucierane z kakao, świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego śmiało możesz przygotowywać je bez względu na sezon.

Alergeny w cieście ucieranym z kakao

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z kakao

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto ma mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
318.38
525.32
Białko (g)
8.16
13.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
39.04
64.42
Węglowodany przyswajalne (g)
38.23
63.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
17.02
28.08
Tłuszcze nasycone (g)
11.30
18.64
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
9.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
3.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.30
101.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
33.37
55.06
Potas (mg)
238.04
392.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
90.56
149.42
Fosfor (mg)
185.42
305.94
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.91
46.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.62
4.32
Cynk (mg)
0.82
1.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z kakao 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z kakao

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
15 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Proszek do pieczenia
15 g
1,5 łyżki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
49.10