Ciasto ucierane z jagodami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagodowe ciasto na niebieskim talerzu
Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane z jagodami jest naprawdę fantastyczną opcją na smaczny i łatwy wypiek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
209 kcal
Kcal w porcji
84 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (50 g)
  • Cukier - 100,50,10 (160 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (80 ml)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Jagody (225 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na ciasto ucierane z jagodami krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.

Utrzyj masło oraz 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodaj szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Do masy dodaj żółtka, a białka oddziel do osobnej miseczki.

Wymieszaj ze sobą 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlej do środka mleko i jagody. Całość dokładnie ubij.

W osobnej misce ubij białka na puszystą pianę. Dodaj 1/4 szklanki cukru i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Białka przelej do ciasta i wymieszaj łyżką.

Piecz przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z jagodami

Ciasto ucierane z jagodami jest naprawdę fantastyczną opcją na smaczny i łatwy wypiek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Ma naprawdę słodki smak i jest wypełnione po brzegi owocami. Będzie świetnym wyborem na co dzień.

Ciasto ucierane z jagodami jest jednym z tych wypieków, po które warto sięgnąć, gdy chce się stworzyć deser prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Domowe ciasta mają to do siebie, że najlepsza jest w nich prostota. Nic nie smakuje tak dobrze, jak placek stworzony z kilku podstawowych produktów, podany jeszcze na ciepło do po popołudniowej kawy. Ciasto jagodowe z tego przepisu takie właśnie jest.

Przepis na ciasto ucierane z jagodami sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie chcą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, tworząc pyszne wypieki. Dzięki tej recepturze wcale nie muszą. Ciasto jest pyszne, pełne smaku i naprawdę łatwe. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu. Dzięki temu ma się pewność najwyższej jakości, której do zrobienia ciasta idealna potrzeba.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto ucierane z jagodami, by było fantastyczne w smaku, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealną opcją. Można go przygotować w kilka chwil, a do niego stworzenia nie potrzeba specjalnych sprzętów. Ten prosty placek na pewno posmakuje każdemu, kto tylko go spróbuje. To dobre rozwiązanie na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Najlepiej sprawdzą się do niego świeże owoce, ale można wykorzystać też mrożone jagody.

Alergeny w cieście ucieranym z jagodami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(84g)
Energia (kcal)
249.25
209.37
Białko (g)
5.96
5.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(84g)
Węglowodany (g)
42.57
35.76
Węglowodany przyswajalne (g)
41.93
35.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(84g)
Tłuszcz (g)
6.77
5.68
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
2.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(84g)
Witamina A (µg (mcg))
66.46
55.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.60
2.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.44
54.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.23
Ryboflawina (mg)
0.21
0.17
Niacyna (mg)
1.86
1.56
Foliany (µg (mcg))
47.84
40.19
Beta karoten (µg (mcg))
22.08
18.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(84g)
Sód (mg)
21.81
18.32
Potas (mg)
136.19
114.40
Wapń (mg)
46.89
39.39
Fosfor (mg)
98.56
82.79
Magnez (mg)
13.55
11.38
Żelazo (mg)
1.72
1.44
Cynk (mg)
0.48
0.41
Miedź (mg)
0.07
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z jagodami 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z jagodami

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
160 g
100,50,10
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
80 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jagody
225 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 225 g
Koszt składników
45.60