Ciasto ucierane z jagodami
- Masło (50 g)
- Cukier - 100,50,10 (160 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (80 ml)
- Białko jajka (2 szt.)
- Jagody (225 g)
Przepis na ciasto ucierane z jagodami krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Utrzyj masło oraz 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodaj szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Do masy dodaj żółtka, a białka oddziel do osobnej miseczki.
Wymieszaj ze sobą 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlej do środka mleko i jagody. Całość dokładnie ubij.
W osobnej misce ubij białka na puszystą pianę. Dodaj 1/4 szklanki cukru i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Białka przelej do ciasta i wymieszaj łyżką.
Piecz przez 50 minut.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Biszkopt z budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Tarta bezglutenowa
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Ciasto z jagodami
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z jagodami
Ciasto ucierane z jagodami jest naprawdę fantastyczną opcją na smaczny i łatwy wypiek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Ma naprawdę słodki smak i jest wypełnione po brzegi owocami. Będzie świetnym wyborem na co dzień.
Ciasto ucierane z jagodami jest jednym z tych wypieków, po które warto sięgnąć, gdy chce się stworzyć deser prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Domowe ciasta mają to do siebie, że najlepsza jest w nich prostota. Nic nie smakuje tak dobrze, jak placek stworzony z kilku podstawowych produktów, podany jeszcze na ciepło do po popołudniowej kawy. Ciasto jagodowe z tego przepisu takie właśnie jest.
Przepis na ciasto ucierane z jagodami sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie chcą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, tworząc pyszne wypieki. Dzięki tej recepturze wcale nie muszą. Ciasto jest pyszne, pełne smaku i naprawdę łatwe. Można je stworzyć w kilka chwil z produktów, które każdy ma w swojej spiżarni. Przyda się do niego mąka, najlepiej pszenna, która jest niezwykle delikatna i świetnie otula ten placek. Dobrze jest wybrać tą o najniższym typie, która świetnie połączy się w każdym wypieku. Dzięki temu całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji lekkostrawna. Mąkę pszenną można też zamienić na owsianą, która jest podobnie lekko słodkawa w smaku, a przy tym delikatna. Oprócz nich istotne są również jajka. Najlepiej, by były ekologiczne i z wolnego wybiegu. Dzięki temu ma się pewność najwyższej jakości, której do zrobienia ciasta idealna potrzeba.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto ucierane z jagodami, by było fantastyczne w smaku, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealną opcją. Można go przygotować w kilka chwil, a do niego stworzenia nie potrzeba specjalnych sprzętów. Ten prosty placek na pewno posmakuje każdemu, kto tylko go spróbuje. To dobre rozwiązanie na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Najlepiej sprawdzą się do niego świeże owoce, ale można wykorzystać też mrożone jagody.
Alergeny w cieście ucieranym z jagodami
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z jagodami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(84g)
Węglowodany
(84g)
Tłuszcze
(84g)
Witaminy
(84g)
Składniki mineralne
(84g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.