Ciasto ucierane z borówkami

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ucierane z borówkami podane na czarnym talerzyku. W oddali stoi szklanka z herbatą.
Ciasto ucierane z borówkami
Ciasto ucierane z borówkami to świetna propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z owocami jest bardzo delikatne i lekko wilgotne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
457 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Masło (250 g)
  • Borówka amerykańska (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, makutra, pałka drewniana

Przepis na ciasto ucierane z borówkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia.

Posiekaj masło w kostkę i dodaj do reszty składników.

Wsyp cukier oraz kakao i utrzyj ciasto drewnianą pałką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto, na wierzch ciasta wyłóż borówki i delikatnie dociśnij je dłonią.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Wystudź ciasto i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z borówkami

Ciasto ucierane z borówkami to bardzo dobry pomysł na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto jest lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Przepis na ciasto ucierane z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, proszek do pieczenia, kakao, borówki, jajka.

Jak zrobić ciasto ucierane z borówkami? Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia. Posiekaj masło w kostkę i dodaj do reszty składników. Wsyp kakao i utrzyj ciasto drewnianą pałką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Na wierzch ciasta wyłóż borówki i delikatnie dociśnij je dłonią. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto i pokrój na porcje.

Borówki ukraińskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując prosty przepis na ciasto sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Szybkie ciasto ucierane jest dobre z różnymi owocami. Ciasto ucierane jest bardziej wytrzymałe na ciężar owoców niż tradycyjny biszkopt. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie wyschło.

Alergeny w cieście ucieranym z borówkami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ucierane z borówkami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
295.29
457.70
Białko (g)
6.29
9.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
36.26
56.20
Węglowodany przyswajalne (g)
34.96
54.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
15.11
23.41
Tłuszcze nasycone (g)
9.78
15.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
8.25
Cholesterol (mg)
108.29
167.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
138.04
213.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.46
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
135.31
209.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.35
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Niacyna (mg)
1.57
2.44
Foliany (µg (mcg))
44.56
69.07
Beta karoten (µg (mcg))
32.09
49.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
32.97
51.10
Potas (mg)
230.07
356.60
Wapń (mg)
76.23
118.16
Fosfor (mg)
171.13
265.25
Magnez (mg)
21.46
33.26
Żelazo (mg)
1.98
3.07
Cynk (mg)
0.68
1.05
Miedź (mg)
0.14
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z borówkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z borówkami

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
51.10