Przepis na ciasto ucierane z borówkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier 250 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Masło 250 g
- Borówka amerykańska 400 g
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia.
Posiekaj masło w kostkę i dodaj do reszty składników.
Wsyp cukier oraz kakao i utrzyj ciasto drewnianą pałką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto, na wierzch ciasta wyłóż borówki i delikatnie dociśnij je dłonią.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Wystudź ciasto i pokrój na porcje.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Muffinki z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Ciasto ucierane z borówkami - cechy przepisu
Więcej o cieście ucieranym z borówkami
Ciasto ucierane z borówkami to bardzo dobry pomysł na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto jest lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Przepis na ciasto ucierane z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, proszek do pieczenia, kakao, borówki, jajka.
Jak zrobić ciasto ucierane z borówkami? Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia. Posiekaj masło w kostkę i dodaj do reszty składników. Wsyp kakao i utrzyj ciasto drewnianą pałką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Na wierzch ciasta wyłóż borówki i delikatnie dociśnij je dłonią. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto i pokrój na porcje.
Borówki ukraińskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując prosty przepis na ciasto sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Szybkie ciasto ucierane jest dobre z różnymi owocami. Ciasto ucierane jest bardziej wytrzymałe na ciężar owoców niż tradycyjny biszkopt. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie wyschło.
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z borówkami
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w cieście ucieranym z borówkami
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na ciasto ucierane z borówkami
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto ucierane z borówkami
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście ucieranym z borówkami
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło