Ciasto ucierane thermomix

Opublikowano: 09.09.2022 r., 8:31 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto waniliowe na stole
Ciasto ucierane thermomix
Ciasto ucierane thermomix jest łatwe, szybkie i pyszne. Ma zmniejszoną ilość cukru, maliny oraz kawałki czekolady. To po prostu najlepszy słodki wypiek.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Ucieranie 45 min
360 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Czekolada mleczna - bez cukru (100 g)
  • Maliny mrożone (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (240 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (160 g)
  • Erytrytol - zmielony (100 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jogurt naturalny (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, thermomix

Przepis na ciasto ucierane thermomix krok po kroku

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 185 st. C.

Przesiej przez sitko mąkę pszenną, skrobię i płaską łyżkę proszku do pieczenia.

Miękkie masło lekko podziel i umieść w misie thermomixa.

Do masła wsyp zmielony erytrytol, cukier puder oraz aromat waniliowy.

Włącz mieszanie na obroty 1,5 oraz 45 sekund.

Dodaj jogurt naturalny i wbij jajka.

Włącz miksowanie na obroty 3 przez 60 sekund.

Na końcu wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i mieszaj na obroty 3 przez 60 sekund.

Posiekaj czekoladę i wsyp do masy, wymieszaj łyżką.

Ciasto wlej do blaszki i wyłóż na wierzchu maliny.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut — do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego thermomix

Ciasto ucierane thermomix jest łatwe, szybkie i pyszne. Ma zmniejszoną ilość cukru, maliny oraz kawałki czekolady. To po prostu najlepszy słodki wypiek. Przepis na ciasto ucierane z thermomixu jest dobry na zwykły dzień, jak i na przyjęcie urodzinowe. Bardzo fajnie sprawdzi się, jeżeli weźmiesz je ze sobą do pracy albo dasz dziecku do szkoły lub na zajęcia. Jak zrobisz ciasto ucierane w thermomixie, posyp je zmielonym erytrytolem. Pyszny, domowy deser możesz zrobić samemu. To jak, skusisz się na prosty przepis na coś słodkiego?

Thermomix jest to urządzenie, które bardzo pomaga w kuchni. Z takim prostym przepisem zrobisz dzięki niemu między innymi szybkie i łatwe ciasto. Co powiesz na ciasto ucierane thermomix z dodatkiem kawałków czekolady oraz malin? Jest to bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić ciasto ucierane w thermomixie. Taka propozycja jest doskonała, gdy masz ochotę na ciasto do kawy.

Masz thermomixa? Świetnie! Możesz zrobić pyszne ciasto ucierane thermomix. By nie było nudy, dodaj dobre dodatki, takie jak maliny oraz czekoladę. Zatem jak zrobić ciasto ucierane w termomixie? Przede wszystkim potrzebujesz tego urządzenia. Nagrzej piekarnik, przygotuj blachę. Zmiel także erytrytol, jeśli nie masz od razu zmielonego. Najpierw miksuj masło z cukrem, erytrytolem oraz aromatem, następnie dodaj jajka i jogurt, a na końcu mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całe miksowanie i mieszanie jest wykonywane przez thermomix. Twoim zadaniem jest dodanie odpowiedniej ilości produktów oraz nastawienie odpowiednich parametrów w thermomixie. Gdy masa na ciasto jest gotowa, zajmij się posiekaniem czekolady i wymieszaniem jej z resztą (łyżką). Ciasto wlej do blaszki, posyp malinami i wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka. Ciasto jest pyszne, gdy po upieczeniu posypiesz je pudrem z erytrytolu.

*Jeżeli nie chcesz dodawać erytrytolu, w przepisie na ciasto ucierane z thermomixu możesz wykorzystać wyłącznie cukier puder. Równie dobre będzie zastąpienie cukru pudru erytrytolem. Uważaj jednak, ponieważ zbyt duża ilość erytrytolu (jeżeli dopiero zaczynasz go używać) może powodować rozwolnienie. Przy zbyt dużej ilości erytrytolu może także wystąpić charakterystyczne drapanie w gardle.

*Jeśli nie masz dostępu do czekolady bez dodatku cukru, przepis na ciasto ucierane z thermomixu wyjdzie także ze zwykłą czekoladą.

*Najlepiej będzie, gdy erytrytol jest także zmielony na puder. Można to łatwo i szybko zrobić – blenderem lub młynkiem.

*Malin nie rozmrażaj. Możesz też użyć świeżych owoców.

Alergeny w cieście ucieranym thermomix

Lista alergenów dla ciasta ucieranego thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ucieranego thermomix

na 100g gotowej potrawy

Maliny są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu redukują wolne rodniki. Są bardzo wartościowe i warto z nich korzystać. W przepisie jest duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze sprzyjają m.in. rozwojowi chorób układu krążenia. Warto mieć to na uwadze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
295.44
360.43
Białko (g)
7.55
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
41.61
50.76
Węglowodany przyswajalne (g)
39.39
48.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
15.02
18.33
Tłuszcze nasycone (g)
9.87
12.04
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
6.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.26
5.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.14
106.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
122.32
149.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.82
7.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.12
146.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.25
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
1.99
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.53
48.23
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.11
29.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
36.67
44.74
Potas (mg)
218.18
266.18
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.58
55.60
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.42
117.64
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.46
29.84
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
2.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.71
0.87
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego thermomix 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego thermomix

Koszt składników
68.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada mleczna
100 g
bez cukru
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Maliny mrożone
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
160 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 160 g
Erytrytol
100 g
zmielony
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
40 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Koszt składników
68.30