Ciasto tiramisu
- Biszkopty - 1 duże opakowanie (140 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto tiramisu krok po kroku
W misce ubij śmietankę.
Do śmietanki dodaj partiami cukier oraz po łyżce sera mascarpone.
Masę dokładnie zmiksuj.
Kawę wylej do głębokiego naczynia, w którym zmieści się cały jeden biszkopt.
Maczaj biszkopty w zimnej kawie.
Namoczone biszkopty wyłóż na dno formy tak aby zakryły całą.
Na biszkopty wylej połowę masy.
Na masę ułóż namoczone biszkopty, tak aby pokryły całą powierzchnię i wylej drugą połowę masy.
Wierzch obsyp kakaem sypanym z sitka.
Ciasto pozostaw na minimum 12 godzin w lodówce.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat ciasta tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie bez niego tej kuchni. Mimo, że tiramisu powstało w latach 60 lub 70 XX wieku, jest określane jako tradycyjny włoski deser. O to skąd pochodzi tiramisu trwa cały czas spór, jednak wielu ekspertów wskazuje na Treviso a konkretnie restaurację Le Beccherie. Deser ten powstał najprawdopodobniej jako udoskonalenie sbatudin czyli deseru składającego się z ubitych żółtek, który przygotowywany był dla osób starszych, dla dzieci oraz dla rekonwalescentów lub udoskonalenie baicoli czyli deseru zabaione wraz z bitą śmietaną i suchymi ciastkami.
Ciasto tiramisu czy też deser wykonywane jest z serkiem mascarpone, utartymi żółtkami, ubitymi białkami, z biszkoptami namoczonymi w espresso oraz kakao. We Włoszech zazwyczaj do deseru nie używa się alkoholu, jednak ile regionów tyle przepisów i niektórzy do espresso dodają marsalę. W Polsce, jak i na świecie, często dodaje się likier amaretto a w niektórych wersja zamiast biszkoptów używane są ciasteczka amaretti. W Polsce krem często przygotowuje się na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone, jest to wersja szczególnie dobra dla dzieci, ponieważ mają dużo wrażliwszy przewód pokarmowy niż dorośli. Deser możesz wykonać jako placek z kremem, upiecz klasyczny biszkopt, nasącz go kawą, przełóż kremem a na wierzchu posyp kakao. W każdej wersji deser ten musi być dokładnie schłodzony a najlepiej smakuje po 12 godzinach. Przepis na ciasto tiramisu nie jest trudny i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Przepis na krem do ciasta tiramisu, niezależności od tego, którą wersję wykonasz, czy z jajkami, czy z bitą śmietaną, wymaga mniej więcej dokładnie tyle samo pracy. A jak zrobić ciasto tiramisu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap wykonania jest dokładnie wytłumaczony.
Pyszne ciasto tiramisu to pyszny deser bez pieczenia. Ciasto na zimno sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest również świetnym deserem w trakcie romantycznej kolacji, dodatkiem do kawy lub herbaty a wykonany w formie tortu sprawdzi się idealnie w roli tortu urodzinowego lub okazjonalnego.
Alergeny w cieście tiramisu
Lista alergenów dla ciasta tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta tiramisu
Ciasto tiramisu to tradycyjne ciasto, które jest na bazie tłustego mascarpone i tłustej śmietanki z dodatkiem cukru. Deser pyszny i wyjątkowy w smaku ale jak wszystkie tradycyjne desery powinien być spożywany z umiarem.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.