Ciasto styropian
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Cukier puder (200 g)
- Margaryna do pieczenia (100 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Jajko (5 szt.)
Przepis na ciasto styropian krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zetrzyj na tarce i odstaw.
Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
W dużej misce ubij margarynę z cukrem pudrem.
Dodaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
Do masy przesiej proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód, a wierzch udekoruj startym ciastem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat ciasta styropian
Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a smak zachwyca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto styropian, które będzie szybkie, łatwe i pyszne, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość, choć bardzo łatwa, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.
Przepis na ciasto styropian to super pomysł na prosty placek. Całość robi się nie tylko z twarogiem, ale również z jogurtem greckim. Można też przygotować je z owocami. To dobre rozwiązanie dla osób początkujących. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Alergeny w cieście styropian
Lista alergenów dla ciasta styropian przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta styropian
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.