Przepis na ciasto styropian krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, tortownica 24 cm

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zetrzyj na tarce i odstaw.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

W dużej misce ubij margarynę z cukrem pudrem.

Dodaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do masy przesiej proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przełóż na podpieczony spód, a wierzch udekoruj startym ciastem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Koszt przygotowania dania
24.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto styropian - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście styropian

Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a smak zachwyca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto styropian, które będzie szybkie, łatwe i pyszne, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość, choć bardzo łatwa, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.

Przepis na ciasto styropian to super pomysł na prosty placek. Całość robi się nie tylko z twarogiem, ale również z jogurtem greckim. Można też przygotować je z owocami. To dobre rozwiązanie dla osób początkujących. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Wartości odżywcze ciasta styropian

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kalorie)
279.73 kcal
539.87 kcal
Białko
8.30 g
16.01 g

Węglowodany w cieście styropian

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany
31.77 g
61.31 g
Węglowodany przyswajalne
31.74 g
61.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz
13.60 g
26.24 g
Tłuszcze nasycone
7.21 g
13.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.38 g
12.32 g
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
8.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
3.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
75.19 mg
145.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto styropian

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A
130.81 µg (mcg)
252.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
126.82 µg (mcg)
244.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.39 mg
Niacyna
1.06 mg
2.04 mg
Foliany
33.91 µg (mcg)
65.44 µg (mcg)
Beta karoten
47.83 µg (mcg)
92.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto styropian

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód
205.64 mg
396.89 mg
Potas
103.14 mg
199.06 mg
Wapń
53.74 mg
103.72 mg
Fosfor
123.86 mg
239.04 mg
Magnez
10.61 mg
20.48 mg
Żelazo
1.16 mg
2.23 mg
Cynk
0.51 mg
0.98 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta styropian 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście styropian

Lista alergenów dla ciasta styropian przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta styropian

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
100 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
37.80
Jak oceniasz przepis na ciasto styropian
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób