Ciasto styropian

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto styropian podane na białym talerzyku.
Ciasto styropian
Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a smak zachwyca.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
539 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Margaryna do pieczenia (100 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto styropian krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zetrzyj na tarce i odstaw.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

W dużej misce ubij margarynę z cukrem pudrem.

Dodaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do masy przesiej proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przełóż na podpieczony spód, a wierzch udekoruj startym ciastem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto styropian
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta styropian

Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a smak zachwyca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto styropian, które będzie szybkie, łatwe i pyszne, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość, choć bardzo łatwa, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. To ciasto, które wygląda jak z cukierni, choć robione jest w łatwy sposób w domu. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.

Przepis na ciasto styropian to super pomysł na prosty placek. Całość robi się nie tylko z twarogiem, ale również z jogurtem greckim. Można też przygotować je z owocami. To dobre rozwiązanie dla osób początkujących. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Alergeny w cieście styropian

Lista alergenów dla ciasta styropian przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta styropian

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
279.73
539.87
Białko (g)
8.30
16.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
31.77
61.31
Węglowodany przyswajalne (g)
31.74
61.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
13.60
26.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.21
13.92
Tłuszcze nienasycone (g)
6.38
12.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.59
8.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.79
3.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.19
145.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
130.81
252.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.82
244.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.32
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Niacyna (mg)
1.06
2.04
Foliany (µg (mcg))
33.91
65.44
Beta karoten (µg (mcg))
47.83
92.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
205.64
396.89
Potas (mg)
103.14
199.06
Wapń (mg)
53.74
103.72
Fosfor (mg)
123.86
239.04
Magnez (mg)
10.61
20.48
Żelazo (mg)
1.16
2.23
Cynk (mg)
0.51
0.98
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta styropian 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta styropian

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
100 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
37.80