Przepis na ciasto stefankę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warstwę herbatników.

Litr mleka, 200 gram masła, 200 gram cukru oraz 25 gram kakao zagotuj w garnku do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.

Następnie do mleka i pozostałych składników dodaj kaszę manną i gotuj około 5 minut cały czas mieszając.

Na herbatniki z blaszce wylej gorącą masę ciasta.

Na wierzchu masy ułóż drugą warstwę herbatników (lekko przyciskaj każdy z nich).

100 gram masła, 100 gram cukru i 25 gram kakao umieść z małym garnuszku. Składniki doprowadź do wrzenia (ważnej by masło całkowicie się rozpuściło).

Gotową polewą czekoladową polej wierzch ciasta i posyp je wiórkami kokosowymi.

Ciasto odstaw do całkowitego stężenia masy.

Ciasto stefanka podane na metalowym półmisku.
Ciasto stefanka
Koszt przygotowania dania
14.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
487 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Ciasto stefanka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście stefance

Ciasto stefanka to doskonały pomysł na podwieczorek oraz deser do kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza również na spotkaniach rodzinnych oraz z przyjaciółmi jako słodka przekąska. Ciasto na herbatnikach wywodzi się z polski. Przepis na ciasto stefanka z kaszą manną jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, dzięki temu każdy powinien sobie z nim poradzić. Idealnie nadaje się dla osób które są na diecie wegetariańskie. Do ciasta na herbatnikach potrzebujemy następujących produktów spożywczych: wiórek kokosowych, herbatników, mleka, cukru, masła roślinnego, kaszy mannę, cukru wanilinowy.

Przepis na krem do stefanki jest prosty: do garnka dodaj mleko, cukier oraz kakao, a następnie wszystkie składniki zagotuj. Następnie do mleka i pozostałych składników dodaj kaszę mannę i gotuj kolejne 5 minut cały czas mieszając. W między czasie przygotuj sobie blaszkę, którą wyłóż herbatnikami a następnie gorącą masę wylej na wierch herbatników. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników. W małym garnuszku wymieszaj ze sobą masło, cukier oraz kakao gotuj aż masa zrobi się jednolita. Gotową polewę wylej na herbatniki i posyp wiórkami kokosowymi. Stefankę czekoladową odstaw do całkowitego wystygnięcia, aby masa do stefanki mogła stężeć.

Wiórki kokosowe są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Produkt ten dostarcza witamin C, E i niektórych witamin z grupy B. Składniki te wpływają na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. Dodatkowo wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego. Kokos i jego miąższ zawierają również potas, magnez, wapń, cynk, fosfor i sód. Dzięki temu mogą stanowić codzienne uzupełnienie niedoborów tych pierwiastków i pozytywnie wpływać na stan kośćca.

Podsumowując ciasto stefanka to idealny wybór na pyszną przekąskę do kawy i herbaty w dobrym towarzystwie. Idealnie sprawdzi się na różnych uroczystościach rodzinnych. Przepis na krem do stefanki jak widać jest bardzo prosty i każdemu przypadnie do gustu. Ciasto najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

Wartości odżywcze ciasta stefanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
232.29 kcal
487.80 kcal
Białko
4.24 g
8.89 g

Węglowodany w cieście stefance

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
31.48 g
66.11 g
Węglowodany przyswajalne
29.64 g
62.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
3.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
10.73 g
22.53 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
10.03 g
Tłuszcze nienasycone
5.95 g
12.51 g
Tłuszcze jednonasycone
2.67 g
5.61 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.28 g
6.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
4.00 mg
8.40 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto stefankę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
39.71 µg (mcg)
83.40 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
0.16 mg
0.34 mg
Witamina D
0.52 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.24 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
39.71 µg (mcg)
83.40 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
1.80 mg
3.77 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.27 mg
Niacyna
0.87 mg
1.82 mg
Foliany
20.83 µg (mcg)
43.75 µg (mcg)
Beta karoten
1.43 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto stefankę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
244.38 mg
513.20 mg
Potas
160.88 mg
337.85 mg
Wapń
82.76 mg
173.80 mg
Fosfor
140.67 mg
295.40 mg
Magnez
26.74 mg
56.15 mg
Żelazo
0.81 mg
1.69 mg
Cynk
0.58 mg
1.21 mg
Miedź
0.14 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta stefanki 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście stefance

Lista alergenów dla ciasta stefanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta stefanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło roślinne
300 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Kasza manna
200 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na ciasto stefankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób