Ciasto snikers
- Herbatniki - 4,5 małe opakowania (450 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masa krówkowa - 1 puszka masy (460 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Masło - 1 mała kostka (200 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
Przepis na ciasto snikers krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż ciasno herbatniki.
Połowę mleka wlej do małego garnuszka i zagotuj. Drugą część wymieszaj z proszkiem budyniowym, najlepiej o smaku waniliowym i cukrem i dodaj, gdy mleko w garnuszku zagotuje się. Mieszaj intensywnie, aż budyń zgęstnieje. Następnie zostaw do ostudzenia.
W dużej misce ucieraj na średnich obrotach miksera masło z masą budyniową. Budyń dodawaj do masła małymi porcjami. Do tak powstałej masy dodaj również masę kajmakową i dokładnie wymieszaj.
Masę budyniową wyłóż na warstwę herbatników. Następnie dodaj dwie kolejne warstwy herbatników i masy.
Orzechy włoskie upraż i drobno posiekaj. Posyp wierzch ciasta orzechami. Ciasto wsadź do lodówki i schładzaj przez minimum 3h.
Więcej informacji na temat ciasta snikers
Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy.
Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym batonem, jednak jest mniej słodkie i zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest zdrowszym wyborem. Jest naprawdę pyszne, a dzięki wykorzystaniu herbatników można je zrobić bez pieczenia, sprawdzi się więc idealnie dla osób bez piekarnika, a także młodych kucharzy, którzy nie czują się jeszcze pewnie. Jest nieskomplikowane i zawsze się udaje, jest idealnym ciastem awaryjnym, czy deserem dla niezapowiedzianych gości.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciasto snickers bez pieczenia, to jest idealny przepis. Ciasto pomimo braku obróbki termicznej jest tak samo pyszne. Herbatniki pod wpływem kremu robią się miękkie i cudownie rozpuszczają się w ustach.
Ten placek jest naprawdę smaczny, to dzięki połączeniu masy i herbatników z orzechami włoskimi. Najlepiej sprawdzają się orzechy podprażone, dzięki temu smakują one jeszcze lepiej. Orzechy włoskie są dużo zdrowszym dodatkiem do ciasta niż orzeszki ziemne, dlatego że zawierają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z rodziny Omega 3. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Mają też głęboki smak, który świetnie współgra z karmelową masą.
Masa budyniowa do snikersa połączona jest z kajmakiem, by osiągnąć wspaniały karmelowy aromat. Najlepiej do tej masy sprawdzi się budyń waniliowy, który w połączeniu z masą krówkową tworzy wspaniały i przepyszny duet. Masa jest bardzo gęsta i słodka, dlatego świetnie do deseru sprawdzą się herbatniki bez dodatku cukru.
Ciasto jest podawane na zimno, dzięki temu jest idealnym deserem na upalne dni. Smakuje świetnie, gdy jest odpowiednio schłodzone. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by mogło się schłodzić przez całą noc. To sprawi, że smaki idealnie się ze sobą połączą, a kruche herbatniki idealnie zmiękną.
To ciasto choć domowe smakuje jak z najlepszej cukierni i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego batonika.
Alergeny w cieście snikers
Lista alergenów dla ciasta snikers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- masa krówkowa
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta snikers
Energia i białka
(152g)
Węglowodany
(152g)
Tłuszcze
(152g)
Witaminy
(152g)
Składniki mineralne
(152g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.