Ciasto snickers bez pieczenia
- Herbatniki - 1 duże opakowanie (200 g)
- Czekolada mleczna - 1,5 tabliczki (150 g)
- Mleko 1,5% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 3 garście (75 g)
Przepis na ciasto snickers bez pieczenia krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj do nich 75 gramów roztopionej czekolady.
Herbatniki wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i odstaw do lodówki.
Zagotuj 2 szklanki mleka a w 1 szklance rozpuść 2 opakowania budyniu waniliowego. Jeśli budyń jest bez cukru posłodź według zaleceń producenta.
Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i energicznie mieszaj rózgą. Doprowadź do bulgotania.
Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ubij na puszystą i jasną masę za pomocą miksera.
Do masła dodawaj po łyżce budyniu i ubijaj.
Gotową masę wylej na schłodzony spód.
Ciasto pozostaw na godzinę w lodówce.
Na wierzch wylej masę krówką, polej 75 g roztopionej czekolady i wysyp orzechy.
Więcej informacji na temat ciasta snickers bez pieczenia
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto snickers bez pieczenia to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości na zimno. Pyszne, domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko jako deser. Tani i prosty placek sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować go na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako tort. Masa wykonana jest z budyniu i masła jednak jest druga wersja, która wykonana jest z mascarpone i masłem orzechowym. Ciasto snickers z orzechami wykonasz bez pieczenia, przygotujesz je wtedy na herbatnikach lub na krakersach. Przepis na ciasto snickers bez pieczenia z orzeszkami ziemnymi jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto snickers bez pieczenia, dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto snickers bez pieczenia
Alergeny w cieście snickers bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta snickers bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
- Mleko 1,5%
- Masło
- masa krówkowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze ciasta snickers bez pieczenia
Ciasto snickers jest ciastem na zimno przygotowanym z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta, raz na jakiś czas, na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.