Przepis na ciasto śmietankowe krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Cukier 100 g
- Mąka pszenna typ 500 130 g
- Mąka ziemniaczana 45 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Śmietanka kremowa 36% 300 ml
- Mascarpone 200 g
- Cukier puder 50 g
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.
Za pomocą miksera mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Biszkopt podziel na 2 części i przełóż kremem.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto śmietankowe - cechy przepisu
Więcej o cieście śmietankowym
Ciasto śmietankowe to prosty wypiek, który zachwyca smakiem. Jest niezwykle delikatne i bardzo lekkostrawne, przy czym zaskakuje niezwykłą kompozycją smakową. To najprostsza wersja ciasta śmietankowego, jaka tylko istnieje. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika.
Przepis na ciasto śmietankowe jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak się robi ciasto na bazie biszkopta, które zawsze wychodzi i nie opada, to ten sprawdzony na pewno przypadnie ci do gustu. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski. Z tej receptury dowiesz się jak zrobić ciasto śmietankowe, które jest pyszne, a przy okazji szybkie i łatwe. To pomysł na dobre ciasto dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Choć jest smaczne, to również bardzo proste. To najlepsze ciasto na bazie biszkopta, które można stworzyć w kilka chwil w swoim własnym domu, a wygląda jak z najlepszej cukierni.
Wartości odżywcze ciasta śmietankowego
Energia i białka
(113g)
Węglowodany w cieście śmietankowym
(113g)
Tłuszcze
(113g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto śmietankowe
(113g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście śmietankowym
Lista alergenów dla ciasta śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone