Ciasto śliwkowe z kruszonką

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:53 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta śliwkowego z kruszonką
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Planujesz uroczystość domową? Mam dla Ciebie pyszną propozycję na ciasto śliwkowe z kruszonką, dodatek śliwek sprawia, że placek jest lekko kwaskowaty. Koniecznie spróbuj!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
270 kcal
Kcal w porcji
92 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło (300 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Śliwki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką krok po kroku

Przygotuj kruszonkę: Roztop 100 g masła, następnie odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z mąką (150 g) i cukrem (100 g). Włóż do lodówki.

W międzyczasie przygotuj foremkę do ciasta, wysmaruj lekko boki masłem i wyłóż papier do pieczenia.

Śliwki przemyj, usuń pestki i przekrój na połówki.

Przygotowanie ciasta: ucieraj mikserem 200 g masła i cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijaj stopniowo jajka, cały czas ucierając. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Gotowe ciasto wyłóż do foremki, rozłóż pokrojone śliwki i posyp kruszonką.

Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta śliwkowego z kruszonką

Planujesz uroczystość domową?

Mam dla Ciebie dobre rozwiązanie na pyszne ciasto śliwkowe z kruszonką. Dodatek śliwek sprawia, że placek jest lekko kwaskowaty, ale to właśnie go wyróżnia na tle innych. Placek nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie sprawdzi w okresie letnim np. na piknik rodzinny.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta to: masło, mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia i śliwki, ewentualnie można użyć cukier puder do posypania.

Jak zrobić ciasto śliwkowe z kruszonką? Rozpocznij od przygotowania kruszonki. Roztop masło, następnie odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z mąką i cukrem. Włóż do lodówki. W międzyczasie przygotuj foremkę do ciasta, wysmaruj lekko boki masłem i wyłóż papier do pieczenia. Śliwki przemyj, usuń pestki i przekrój na połówki. Przygotowanie ciasta: ucieraj mikserem masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijaj stopniowo jajka, cały czas ucierając. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto wyłóż do foremki, rozłóż pokrojone śliwki i posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut. Placek można posypać cukrem pudrem.

Śliwka należy do roślin okrytonasiennych. W naszym kraju popularnym gatunkiem jest śliwka domowa zwana europejską. Śliwka waży około 55 g i zawiera 27 kcal, 0,3 g białka, 0,2 g tłuszczy, 5.6 g węglowodanów i 0,9 g błonnika pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny i jest bogatym źródłem potasu i beta-karotenu. Wykazuje szereg dobroczynnych właściwości m.in działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Regularne spożywanie śliwek wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz poprawia funkcje poznawcze. Warto zapamiętać, że śliwki suszone są o wiele bardziej kaloryczne, gdyż w 100 gramach znajduje się 282 kcal.

Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje każdemu. Smaczne ciasto jest najlepsze na ciepło w towarzystwie kawki.

Alergeny w cieście śliwkowym z kruszonką

Lista alergenów dla Ciasta śliwkowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta śliwkowego z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(92g)
Energia (kcal)
294.33
270.79
Białko (g)
5.18
4.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(92g)
Węglowodany (g)
35.98
33.10
Węglowodany przyswajalne (g)
33.19
30.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(92g)
Tłuszcz (g)
15.18
13.97
Tłuszcze nasycone (g)
10.13
9.32
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
4.65
Cholesterol (mg)
79.97
73.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(92g)
Witamina A (µg (mcg))
136.94
125.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.15
2.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.23
118.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.12
Ryboflawina (mg)
0.10
0.09
Niacyna (mg)
1.37
1.26
Foliany (µg (mcg))
16.92
15.57
Beta karoten (µg (mcg))
88.20
81.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(92g)
Sód (mg)
20.19
18.57
Potas (mg)
209.70
192.93
Wapń (mg)
44.78
41.19
Fosfor (mg)
147.46
135.66
Magnez (mg)
33.95
31.23
Żelazo (mg)
1.17
1.07
Cynk (mg)
0.92
0.84
Miedź (mg)
0.13
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śliwkowego z kruszonką 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta śliwkowego z kruszonką

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 1850
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
33.10