Ciasto serowo makowe

Opublikowano: 22.05.2023 r., 19:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z sera i maku
Ciasto serowo makowe
Ciasto serowo makowe to idealne połączenie, jeśli nie możesz wybrać między dwoma ciastami. Wtedy koniecznie postaw na moje dzisiejsze połączenie.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
135 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 2,5 szklanki (600 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Mak niebieski (400 g)
  • Mleko 2% - 1,5 szklanki (300 ml)
  • Jajko (7 szt.)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 3 łyżki (30 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto serowo makowego krok po kroku

Na stolnicę wysyp 1,5 szklanki mąki, dodaj 100 g masła, wbij jedno żółtko i wsyp 1/2 szklanki cukru pudru.

Całość zagnieć i uformuj kulę. Odstaw do lodówki na godzinę.

Następnie wyłóż ciasto na blachę do pieczenia i nakłuj widelcem. Upiecz przez 5 minut w 180 stopniach.

Mak przełóż do miski i zalej 1,5 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut.

2 żółtka utrzyj z cukrem pudrem (szklanka) i cukrem waniliowym.

Dodaj mak, rodzynki, ewentualnie aromat waniliowy i skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj.

2 białka ubij i wymieszaj z przygotowaną masą makową.

Wyłóż ją na podpieczony spód.

100 g masła utrzyj ze szklanką cukru pudru.

Stopniowo dodawaj po jednym żółtku (5 sztuk).

Na końcu stopniowo dodawaj twaróg.

Dodaj aromat waniliowy i 5 ubitych białek.

Wyłóż masę serową na wcześniej przygotowany mak.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto serowo makowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta serowo makowego

Jeśli nie masz pomysłu na niedzielne ciasto i nie wiesz, na który przepis się zdecydować koniecznie poznaj mój przepis na ciasto serowo makowe. Jest to połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli sernika makowca. Placek idealnie sprawdzi się na niedzielny podwieczorek, ale również na świąteczny stół nie dosyć, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu to dodatkowo pyszne i dobre dla każdego. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto serowo makowe. Placek powstanie z kilku podstawowych produktów takich jak: mąka, cukier puder, masło, jajka, niebieski mak, mleko, cukier waniliowy i rodzynki lub bakalie. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie użyłam już gotowego maku, jeśli jednak nie chcesz takiego używać, konieczne będzie przygotowanie go samodzielnie, idealnie sprawdzi się też tutaj mak niebieski z puszki, dlatego wykorzystaj go, jeśli zależy ci na oszczędności czasu.

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto serowo makowy koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie jest pyszne, będzie to niezwykły pomysł na ciepłe przyjęcie gości.

Alergeny w cieście serowo makowym

Lista alergenów dla ciasta serowo makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta serowo makowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast rodzynek możesz dodać mix bakali.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
271.08
135.54
Białko (g)
8.77
4.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
32.35
16.18
Węglowodany przyswajalne (g)
29.84
14.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
12.60
6.30
Tłuszcze nasycone (g)
5.89
2.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.72
3.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.86
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.45
33.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
79.50
39.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.30
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.37
39.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.92
16.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.73
6.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
120.37
60.18
Potas (mg)
186.03
93.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
218.13
109.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
199.39
99.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.35
25.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
0.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.36
0.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta serowo makowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta serowo makowego

Koszt składników
70.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
600 g
2,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 600 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mak niebieski
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Mleko 2%
300 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier wanilinowy
30 g
3 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 30 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Koszt składników
70.70