Ciasto salceson z jabłkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżeczki (20 g)
- Jabłko (500 g)
Przepis na ciasto salceson z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon połącz. Mieszankę dodawaj stopniowo do miski z jajkami i dalej miksuj na małych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlej olej. Mieszaj całość za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wymieszaj składniki szpatułką.
Ciasto przelej do blaszki. Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta salceson z jabłkami
Pyszne ciasto salceson z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto salceson z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Do miski dodajemy jajka oraz cukier. Składniki za pomocą miksera ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie mąkę pszenną, sodę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do miski z jajkami, dalej miksując całość na małych obrotach. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowej masy dorzucamy wcześniej przygotowane jabłka. Mieszamy składniki szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na ciasto salceson z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto z jabłkami można również przygotować tak, aby było bezpieczne dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.
Placek z dodatkiem jabłek odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście salceson z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta salceson z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta salceson z jabłkami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.