Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masło (250 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Wiórki kokosowe (80 g)
- Cukier puder (80 g)
- Mleko 2% (1000 ml)
Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut
Biszkopt podziel na 2 równe części.
750 ml mleka zagotuj z cukrem pudrem.
Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj do zgęstnienia.
Masło utrzyj na pianę. Dodaj do niego małymi porcjami budyń, cały czas ucierając. Na koniec wrzuć wiórki i wymieszaj.
Ciasto przełóż masą.
Więcej informacji na temat ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym to placek, który zachwyca kokosowym smakiem. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a pięknie się prezentuje. Dzięki czemu sprawdzi się idealnie na imprezy. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż zawsze się udaje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, ze względu na ciekawy smak i wyjątkowy wygląd.
Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym będzie idealnym wyborem dla każdego, kto szuka inspiracji na ciasto proste, ale pięknie się prezentujące. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i świetnie pasuje do kawy. Jest tak słodkie, że już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodycze. Powstaje z niego ciasto bardzo pyszne i piękne. Wszystko jest zasługą idealnej kompozycji smakowej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym, które będzie nie tylko pyszne, ale też ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do tego całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nim osoba, która po raz pierwszy chce przygotować to ciasto. Krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykorzystuje się do niego tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a nawet domowej spiżarni. Można je przygotować w kilka minut w swojej kuchni i cieszyć się jego wspaniałym smakiem w kilka chwil. To ciasto jest idealnie miękkie, a masa gęsta i puszysta. Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego ciasta, gdyż jego bazą jest biszkopt. Nie trzeba jednak poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.
Alergeny w cieście rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Lista alergenów dla ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(207g)
Węglowodany
(207g)
Tłuszcze
(207g)
Witaminy
(207g)
Składniki mineralne
(207g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.