Ciasto princessa

Opublikowano: 18.07.2023 r., 23:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto princessa
Ciasto princessa
Ciasto princessa to pyszne połączenie delikatnego biszkopta z białą czekoladą, które idealnie sprawdzi się na przyjęcie ze znajomymi.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
379 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 opakowania (500 g)
  • Czekolada biała 2 tabliczki (200 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto princessa krok po kroku

W misce ubij masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy.

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając.

Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.

W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. Dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do lodówki i pozostaw go tam, aż całkowicie się schłodzi i stężeje.

Przekrój ciasto na pół, aby otrzymać dwie warstwy.

Na jedną warstwę ciasta nałóż połowę kremu i równomiernie rozprowadź go. Przykryj drugą warstwą ciasta.

Pozostałym kremem przełóż wierzch ciasta i boki.

Jak oceniasz przepis na ciasto princessa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta princessa

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto princessa, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietanka, biała czekolada, cukier waniliowy i proszę do pieczenia.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto princessa?

W misce ubij masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko złocisty, a wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w tortownicy. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do lodówki i pozostaw go tam, aż całkowicie się schłodzi i stężeje. Gdy ciasto i krem są całkowicie ostudzone, przekrój ciasto na pół, aby otrzymać dwie warstwy. Na dolną warstwę ciasta nałóż połowę kremu i równomiernie rozprowadź go. Przykryj drugą warstwą ciasta. Pozostałym kremem przełóż wierzch ciasta i boki. Nasze smaczne ciasto princessa jest dobre do spożycia.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że jest to najlepsze i pyszne w smaku ciasto, które zasmakuje wszystkim. Będzie to dobry pomysł na domowy deser.

Alergeny w cieście princessa

Lista alergenów dla ciasta princessa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta princessa

na 100g gotowej potrawy

Do masy możesz dodać też wiórki kokosowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
379.34
379.34
Białko (g)
5.32
5.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.05
36.05
Węglowodany przyswajalne (g)
36.02
36.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.38
24.38
Tłuszcze nasycone (g)
19.21
19.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
5.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
32.09
32.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta princessa 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta princessa

Koszt składników
36.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
36.70