Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/3 szklanki (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (40 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Mascarpone - 1 duże opakowanie (500 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (60 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Dżem porzeczkowy - 1 duży słoik (400 g)
Przepis na ciasto porzeczkowe z serkiem mascarpone krok po kroku
Jajka wbij do dużej miski i ubij z cukrem. Dolej 2 łyżki przegotowanej wody, a następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość ubij na niskich obrotach.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do środka ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.
Masę podziel na 2 części. Jedna odłóż w osobnej miseczce, a do drugiej dodaj połowę dżemu z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj.
Ciasto wyłóż na talerz i pokryj je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż krem porzeczkowy.
Ciasto udekoruj warstwą dżemu porzeczkowego.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone to wspaniały pomysł na przepiękny wypiek, który przyciąga wzrok różnorodnością kolorów i faktur. To idealny wybór dla wszystkich kochających domowe wypieki z dodatkiem owoców. To ciasto jest nie tylko piękne, ale również smaczne. Świetnie sprawdzi się nawet na wykwintne przyjęcia, gdyż prezentuje się bardzo elegancko.
Ten sprawdzony przepis na porzeczkowca z serkiem mascarpone pozwala przygotować ten deser w sposób niezwykle łatwy, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To świetny wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość można przygotować w ekspresowym tempie, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako awaryjny wypiek. Choć ciasto wydaje się być niezwykle skomplikowane, to jednak wcale tak nie jest. Ciasto ma 2 kremy, które są robione na bazie jednego, co pozwala znacznie zaoszczędzić czas, a także zużyć mniej składników.
Główny krem robiony jest na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, dzięki czemu jest bardzo gęsty, ale także niezwykle lekki. Do kremu dodaje się żelatyny, tak by całość dobrze się trzymała i nie spływała. Krem bardzo szybko zastyga, dlatego po jego wykonaniu trzeba prędko go wykorzystać. Do części kremu dodaje się dżemu porzeczkowego, dzięki czemu zyskuje on pięknego koloru, a także wyjątkowego smaku. Warto wybierać do tego celu konfiturę domową lub taką, w której został obniżony dodatek cukru. W sklepach można również znaleźć konfitury słodzone sokiem owocowym, co jest lepszą alternatywą. Czarne porzeczki dodają całemu ciastu miłej kwaskowości, dzięki czemu całość nie jest zbyt przytłaczająca czy mdląca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto porzeczkowe z serkiem mascarpone, które będzie naprawdę pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle lekka. Choć ciasto może się wydawać bardzo pracochłonne, to tak naprawdę robi się je bardzo prosto i wystarczy tylko kilka kroków, by całość była gotowa. To dobre ciasto na wszelkie uroczystości, ze względu na swój naprawdę piękny wygląd.
Alergeny w cieście porzeczkowym z serkiem mascarpone
Lista alergenów dla ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(162g)
Węglowodany
(162g)
Tłuszcze
(162g)
-
cukier,
jajka,
mąka pszenna,
kakao,
śmietana,
mascarpone,
cukier,
żelatyna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.