Ciasto półfrancuskie
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (200 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% (250 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
Przepis na ciasto półfrancuskie krok po kroku
Mleko podgrzej, by było ciepłe.
Wkrusz do mleka drożdże i dodaj cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Do miski przesiej mąkę.
Do mąki dodaj jajko i wyrośnięty zaczyn. W zależności od tego, jaki rodzaj ciasta chcesz uzyskać, dodaj albo 3 łyżki cukru, albo pół łyżeczki soli.
Wymieszaj ciasto ręcznie, a następnie wyrabiaj mikserem do uzyskania jednolitej masy. Powinno odchodzić od ręki (nie kleić się).
Zabezpiecz ciasto i odłóż na 60 minut do lodówki.
Rozpuść i ostudź masło (przed wyjęciem ciasta z lodówki).
Gdy minie godzina na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta.
Posmaruj ciasto 1/3 części masła.
Złóż ciasto "na 3". Złóż lewy i prawy bok (z dłuższej strony) na górę (do środka).
Rozwałkuj ciasto (powinno się ze sobą połączyć).
Zabezpiecz i schowaj na godzinę do lodówki.
Ponów proces z masłem oraz składaniem - rozwałkuj.
Ponownie schładzaj godzinę.
Wykonaj ostatnie smarowanie ciasta, wałkowanie i chłodzenie ostatnią godzinę. Może być też przygotowane dzień wcześniej (nic się nie stanie, jeśli będzie tyle w lodówce).
Ciasto wyjmij na 20 minut przed pieczeniem.
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Croissant
-
Parówka w cieście
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Kremówki
-
Pastel de nata
-
Kurczak w cieście francuskim
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Polędwica wellington
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie
Więcej informacji na temat ciasta półfrancuskiego
Sprawdzony przepis na ciasto półfrancuskie w dwóch wersjach – na słodko lub na słono. Sprawdź jak zrobić ciasto półfrancuskie – łatwo i w domowych warunkach. Ciasto półfrancuskie można wykorzystać na wiele sposobów. To jest baza do zrobienia najlepszego ciasta półfrancuskiego. W zależności od tego co do niego dodasz, uzyskasz satysfakcjonujący efekt. Przepis na ciasto półfrancuskie nie jest tak szybkie, jak kupienie gotowego, ale jeśli chcesz spróbować, zrobisz je łatwo i bez problemu z tym sprawdzonym przepisem.
Ciasto półfrancuskie jest to połączenie ciasta drożdżowego oraz francuskiego. Ciasto drożdżowe w połączeniu z francuskim daje dobrą bazę do wykorzystania. Chociaż zrobienie przepisu na ciasto półfrancuskie to nie jest szybki proces (ponieważ sporo czasu trzeba poświęcić na chłodzenie), to mimo to wykonanie jest łatwe. I chociaż nie jest szybkie, warto je zrobić samemu. Domowe wyroby są najlepsze, więc nie ma co się zastanawiać. Składniki są proste i kupisz je w każdym sklepie.
Przepis na ciasto półfrancuskie można przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ dobre jest jego odpowiednio długie schłodzenie. Najpierw przygotowuje się typowe ciasto drożdżowe, a następnie dodaje masło. Przez to ciasto ma fajną strukturę. Tutaj zimno działa na korzyść.
Domowe ciasto półfrancuskie ma szerokie zastosowanie. Najlepsze jest do zrobienia pasztecików (na przykład z pasztetem, mięsem czy z kapustą kiszoną i grzybami) oraz rogalików (w formie wytrawnej czy też słodkiej – dżemy, konfitury, czekolada, owoce). Dobre jest do wszelkiego rodzaju ciasteczek i wypieków.
Jak zrobić ciasto półfrancuskie? Potrzebna będzie stolnica oraz wałek. Zacznij od zaczynu – wymieszaj drożdże, mleko i cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem. W tym momencie należy dodać sól lub cukier. Jeżeli chcesz otrzymać ciasto słone, dodaj do niego pół łyżeczki soli. Jeśli potrzebujesz słodkiego ciasta, dodaj 3 łyżki cukru. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki. Po godzinie zacznij wałkować ciasto i posmaruj jego powierzchnię masłem. Teraz trzeba założyć boki ciasta na siebie. Po tym znów się wałkuje ciasto i chłodzi przez godzinę. Proces smarowania, składania, wałkowania i chłodzenia należy powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Po schłodzeniu przez ostatnią godzinę ciasto jest gotowe do użycia. Jak zrobisz ciasto półfrancuskie, wyjmij je 20 minut przed pieczeniem.
Ciasto półfrancuskie jest łatwe do wykonania, a ten sprawdzony przepis będzie idealny, gdy robisz je pierwszy raz.
Alergeny w cieście półfrancuskim
Lista alergenów dla ciasta półfrancuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta półfrancuskiego
Ciasto półfrancuskie dostarcza sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar w diecie jest szkodliwy, zwłaszcza na serce. Ciasto półfrancuskie ma też wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(1040g)
Węglowodany
(1040g)
Tłuszcze
(1040g)
Witaminy
(1040g)
Składniki mineralne
(1040g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.