Ciasto pijana zakonnica

Opublikowano: 23.09.2022 r., 20:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica jest niezwykle pyszne, ale i efektowne. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam w jak prosty sposób je przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
243 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1/4 szklanki (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3/4 szklanki (190 g)
  • Ocet spirytusowy 1 łyżeczka (5 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (150 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Rum 1 szklanka (250 ml)
  • Bita śmietana (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Przepis na ciasto pijana zakonnica krok po kroku

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.

Dodaj ocet, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia i nakłuj wykałaczką co 2 cm.

Masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tabliczkę czekolady i 1/2 szklankę wody. Podgrzewaj do rozpuszczenia.

Dodaj alkohol i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany jeszcze ciepły poncz wylej na biszkopt.

Odstaw ciasto na 20 minut, a następie wyłóż ją bitą śmietaną.

Całość posyp posiekaną lub startą na tarce czekoladą.

Jak oceniasz przepis na ciasto pijana zakonnica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta pijana zakonnica

Ciasto pijana zakonnica to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest dobre.

Jak sama nazwa wskazuje ciasto zawiera dodatek alkoholu dlatego zwróć uwagę na to kto je spożywa.

Do przygotowania mojego dzisiejszego ciasta potrzebne Ci będą takie składniki jak:

Mąka, jajka, masło, rum, skrobia ziemniaczana, woda, czekolada, ocet i proszek do pieczenia.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić ciasto pijana zakonnica?

W pierwszej kolejności zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie wlej ocet, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia i nakłuj wykałaczką co 2 cm. W tym czasie masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tabliczkę czekolady i 1/2 szklankę wody. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj alkohol i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jeszcze ciepły poncz wylej na biszkopt. Poncz powinien delikatnie wpłynąć w dziurki, co da niezwykły efekt nie tylko wizualny, ale i smakowy. Odstaw ciasto na 20 minut, a następie wyłóż ją bitą śmietaną. Całość posyp posiekaną lub startą na tarce czekoladą.

Nasz przepis na ciasto pijana zakonnica jest gotowe do spożycia, spróbuj i przekonaj się, jakie jest smaczne.

Alergeny w cieście pijana zakonnica

Lista alergenów dla ciasta pijana zakonnica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • bita śmietana

Wartości odżywcze ciasta pijana zakonnica

na 100g gotowej potrawy

Bitą śmietanę możesz przygotować samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
348.03
243.62
Białko (g)
5.17
3.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
33.71
23.59
Węglowodany przyswajalne (g)
32.55
22.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
17.19
12.03
Tłuszcze nasycone (g)
11.50
8.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
3.99
Cholesterol (mg)
79.53
55.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
117.17
82.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
114.91
80.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.10
Niacyna (mg)
1.19
0.83
Foliany (µg (mcg))
28.72
20.10
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.18
17.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
29.06
20.34
Potas (mg)
245.24
171.66
Wapń (mg)
71.92
50.34
Fosfor (mg)
147.26
103.08
Magnez (mg)
31.17
21.82
Żelazo (mg)
1.83
1.28
Cynk (mg)
0.71
0.50
Miedź (mg)
0.19
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pijana zakonnica 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pijana zakonnica

Koszt składników
109.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
190 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 190 g
Ocet spirytusowy
5 ml
1 łyżeczka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Czekolada gorzka
150 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Rum
250 ml
1 szklanka
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
21.43
Za 250 ml
Bita śmietana
250 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 250 g
Koszt składników
109.10