Ciasto pijana zakonnica
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (190 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (150 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Rum - 1 szklanka (250 ml)
- Bita śmietana (250 g)
Przepis na ciasto pijana zakonnica krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
Dodaj ocet, wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia i nakłuj wykałaczką co 2 cm.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tabliczkę czekolady i 1/2 szklankę wody. Podgrzewaj do rozpuszczenia.
Dodaj alkohol i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany jeszcze ciepły poncz wylej na biszkopt.
Odstaw ciasto na 20 minut, a następie wyłóż ją bitą śmietaną.
Całość posyp posiekaną lub startą na tarce czekoladą.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Placek z truskawkami
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biskup
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat ciasta pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest dobre.
Jak sama nazwa wskazuje ciasto zawiera dodatek alkoholu dlatego zwróć uwagę na to kto je spożywa.
Do przygotowania mojego dzisiejszego ciasta potrzebne Ci będą takie składniki jak:
Mąka, jajka, masło, rum, skrobia ziemniaczana, woda, czekolada, ocet i proszek do pieczenia.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Zatem, jak zrobić ciasto pijana zakonnica?
W pierwszej kolejności zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie wlej ocet, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia i nakłuj wykałaczką co 2 cm. W tym czasie masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tabliczkę czekolady i 1/2 szklankę wody. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj alkohol i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jeszcze ciepły poncz wylej na biszkopt. Poncz powinien delikatnie wpłynąć w dziurki, co da niezwykły efekt nie tylko wizualny, ale i smakowy. Odstaw ciasto na 20 minut, a następie wyłóż ją bitą śmietaną. Całość posyp posiekaną lub startą na tarce czekoladą.
Nasz przepis na ciasto pijana zakonnica jest gotowe do spożycia, spróbuj i przekonaj się, jakie jest smaczne.
Alergeny w cieście pijana zakonnica
Lista alergenów dla ciasta pijana zakonnica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- bita śmietana
Wartości odżywcze ciasta pijana zakonnica
Bitą śmietanę możesz przygotować samodzielnie.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.