Ciasto pijana śliwka
- Śliwki suszone (200 g)
- Rum (200 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella - 4 łyżki (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 120 g do ciasta i 40 g do budyniu (160 g)
- Kakao niesłodzone (30 g)
- Mleko 2% (400 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Masło (250 g)
Przepis na ciasto pijana śliwka krok po kroku
Śliwki zalej rumem, przykryj i odstaw, najlepiej na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka ubij z 60 g cukru i dodaj do nich mąkę i kakao.
Białka ubij, z 60 g cukru, na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Przelej ciasto do blachy i piecz 30 minut w 180 C.
Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml rozmieszaj proszek budyniowy i 40 g cukru.
Wlej mleko z budyniem do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie jednolity budyń.
Gotuj budyń 1-2 minuty i odstaw do wystudzenia.
Gdy ciasto się upiecze także je wystudź.
Masło zmiksuj, stopniowo dodając zimny budyń.
Śliwki odsącz od alkoholu i drobno pokrój.
Dodaj pokrojone śliwki, razem z 3 łyżkami do kremu budyniowego i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przekrój na dwie części (dolna część może być trochę grubsza od górnej).
Alkohol od śliwek wymieszaj z łyżką nutelli.
Dolny blat ciasta włóż z powrotem do blachy i nasącz 3/4 alkoholu z nutellą.
Resztą czekoladowego alkoholu nasącz drugi blat ciasta i połam go na kawałki.
Połamane ciasto dodaj do kremu i wymieszaj.
Krem z ciastem wyłóż na dolny blat ciasta.
Opcjonalnie możesz udekorować ciasto suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. Dodatkowo ciasto polane jest czekoladową polewą. Jak już pewnie się domyślasz, nie jest to ciasto dla dzieci.
Do jego przygotowania potrzebujesz trochę składników, w tym między innymi: mąki, jajek, cukru, mleka, budyniu, masła, śliwek, rumu itp. Możesz użyć dowolnego alkoholu. Ja najczęściej używam rumu, ale możesz wykorzystać na przykład likier czekoladowy lub whisky. Zaczynamy przygotowania od suszonych śliwek, które zalewamy alkoholem, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Z mąki, cukru, jajek i kakao robimy biszkopt. Opcjonalnie możesz dodać proszek do pieczenia, ale w mój przepis na ciasto pijana śliwka go nie zawiera, ponieważ uważam, że biszkopt idealnie utrzymuje swoją puszystą strukturę na samych białkach. Przygotowywanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, przeznaczonego do ciasta. Następnie przesiewamy mąkę z kakao do miski z żółtkami i dokładnie mieszam. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cały czas miksując, aż powstanie gładka, lśniąca masa, a cukier będzie rozpuszczony. Takie białka porcjami dodajemy do masy z żółtek i mąki i delikatnie mieszamy, aby dobrze połączyć ciasto z białkami, ale nie stracić ich puszystości. Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 30 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać krem. Potrzebujemy do niego budyniu, który gotujemy na mleku z proszku budyniowego. Żeby uzyskać gęsty budyń możesz użyć mniej mleka, niż jest to podane na opakowaniu lub dodać trochę mąki ziemniaczanej. Ugotowany budyń trzeba wystudzić. Śliwki należy odsączyć od alkoholu, który potem wykorzystamy, więc go nie wylewaj. Śliweczki kroimy na małe kawałki, a alkohol mieszamy z nutellą. Przestudzony budyń stopniowo miksujemy z masłem i nutellą. Do powstałego kremu wrzucamy śliwki i mieszamy. Normalnie biszkopt kroimy na dwa blaty. Na pierwszy placek ciasta wykładamy krem ze śliwkami moczonymi w alkoholu i przykrywamy drugim. W moim przepisie zrobiłam to trochę inaczej, żeby było ciekawiej. Na tym możesz zakończyć, jeżeli chcesz mniej alkoholowe ciasto, ale jeżeli chcesz, żeby było to ciasto pijana śliwka w czekoladzie, czyli z polewą, to polej je alkoholem od śliwek wymieszanym z nutellą. To sprawia, że ciasto jest mocno alkoholowe, czekoladowe i wilgotne.
Alergeny w cieście pijana śliwka
Lista alergenów dla ciasta pijana śliwka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta pijana śliwka
Możesz obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny, zamieniając cukier na słodzik.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
-
śliwki,
śliwki suszone,
nutella,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
kakao,
mleko,
budyń,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.