Ciasto pijak

Opublikowano: 24.08.2021 r., 12:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto pijak podane na białym talerzyku deserowym z widelczykiem
Ciasto pijak
Wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne ciasto pijak. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem ale także wyglądem dzięki biszkoptowi z makiem.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
521 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 0,6 szklanki (80 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 0,6 szklanki (80 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 0,75 szklanki (150 g)
  • Wódka (20 ml)
  • Mak niebieski (150 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier puder 1,1 szklanki (130 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (6 g)
  • Masło 1,25 kostki (250 g)
  • Cukier 0,4 szklanki (80 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 4 łyżki (25 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 łyżki (25 g)
  • Mleko 1,5% 1,5 szklanki (375 ml)
  • Masło 0,5 kostki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 6,5 łyżki (50 g)
  • Mleko 1,5% 4 łyżki (48 ml)
  • Cukier puder 1 szklanka (120 g)
  • Wódka 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, sitko, miska, szklana miska

Przepis na ciasto pijak krok po kroku

Oddziel 4 żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier (0,75 szklanki). Dalej miksując, dodawaj po jednym żółtku.

W miseczce wymieszaj obie mąki (po 0,6 szklanki pszennej i ziemniaczanej). Przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.

Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce.

6 białek ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier puder (1,1 szklanki).

Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój na pół.

6 żółtek utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodaj obie mąki (pszenną i ziemniaczaną po 4 łyżki).

Zagotuj mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko.

Następnie postaw garnek z masą na kuchence i ciągle mieszając, zagotuj. Gotuj ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z ognia i przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawaj stopniowo zimny budyń.

Zaparz mocną herbatę i dodaj do nie wódki.

Herbatą nasącz biszkopt.

Na nasączony biszkopt połóż połowę masy budyniowej. Następnie jeden blat makowy, drugą porcję masy budyniowej i drugi blat makowy.

Rozpuść masło w garnku. Dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszaj, podgrzej 1 minutę i wyłącz. Polej ciasto.

Ciasto pozostaw w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na ciasto pijak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta pijak

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto pijak jest jedną z propozycji ciast z biszkoptem. Wspaniałe, kokosowo-makowe ciasto na biszkopcie zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem dzięki. Biszkopt przygotowany z makiem oraz z kokosem wygląda bardzo oryginalnie. Prosty przepis na placek pijak sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej, a do wykonania możesz zaangażować dzieci, które na pewno chętnie będą ubijać białka. Jednak ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci ze względu na zawartość alkoholu. Przepis na placek pijak jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga odrobiny czasu na przygotowanie. A jak zrobić ciasto pijak dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.

Łatwy przepis na ciasto pijak to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków, duża blacha placka na pewno szybko zniknie.

Alergeny w cieście pijak

Lista alergenów dla ciasta pijak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta pijak

na 100g gotowej potrawy

Ciasto pijak jest jedną z pysznych ciast znanych w kuchni polskiej. Jest ono przygotowane z tradycyjnych składników przez co powinno być spożywane z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
336.24
521.17
Białko (g)
6.21
9.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
32.60
50.53
Węglowodany przyswajalne (g)
29.27
45.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.33
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
21.09
32.70
Tłuszcze nasycone (g)
13.43
20.81
Tłuszcze nienasycone (g)
7.67
11.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.99
7.73
Brak danych dla: cukier, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.68
4.15
Brak danych dla: cukier, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
119.94
185.90
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
142.92
221.52
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.49
Witamina C (mg)
0.34
0.52
Witamina D (µg (mcg))
0.64
1.00
Witamina E (mg)
0.72
1.11
Retinol (µg (mcg))
140.53
217.82
Tiamina (mg)
0.13
0.20
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Niacyna (mg)
0.63
0.98
Foliany (µg (mcg))
28.46
44.12
Beta karoten (µg (mcg))
27.47
42.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
45.59
70.66
Potas (mg)
247.20
383.16
Wapń (mg)
145.89
226.13
Fosfor (mg)
170.55
264.35
Magnez (mg)
45.80
70.98
Żelazo (mg)
1.82
2.81
Cynk (mg)
1.14
1.76
Miedź (mg)
0.26
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pijak 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pijak

Koszt składników
127.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
80 g
0,6 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 80 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
0,6 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Wódka
20 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Mak niebieski
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier puder
130 g
1,1 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 130 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
80 g
0,4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
25 g
4 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Mleko 1,5%
375 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
6,5 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko 1,5%
48 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 48 ml
Cukier puder
120 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Wódka
24 ml
2 łyżki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 ml
Koszt składników
127.20