Ciasto pijak
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,6 szklanki (80 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 0,6 szklanki (80 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
- Wódka (20 ml)
- Mak niebieski (150 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Cukier puder - 1,1 szklanki (130 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (6 g)
- Masło - 1,25 kostki (250 g)
- Cukier - 0,4 szklanki (80 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 łyżki (25 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (25 g)
- Mleko 1,5% - 1,5 szklanki (375 ml)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6,5 łyżki (50 g)
- Mleko 1,5% - 4 łyżki (48 ml)
- Cukier puder - 1 szklanka (120 g)
- Wódka - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na ciasto pijak krok po kroku
Oddziel 4 żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier (0,75 szklanki). Dalej miksując, dodawaj po jednym żółtku.
W miseczce wymieszaj obie mąki (po 0,6 szklanki pszennej i ziemniaczanej). Przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.
Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce.
6 białek ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier puder (1,1 szklanki).
Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój na pół.
6 żółtek utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodaj obie mąki (pszenną i ziemniaczaną po 4 łyżki).
Zagotuj mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko.
Następnie postaw garnek z masą na kuchence i ciągle mieszając, zagotuj. Gotuj ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z ognia i przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawaj stopniowo zimny budyń.
Zaparz mocną herbatę i dodaj do nie wódki.
Herbatą nasącz biszkopt.
Na nasączony biszkopt połóż połowę masy budyniowej. Następnie jeden blat makowy, drugą porcję masy budyniowej i drugi blat makowy.
Rozpuść masło w garnku. Dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszaj, podgrzej 1 minutę i wyłącz. Polej ciasto.
Ciasto pozostaw w lodówce przez minimum 1 godzinę.
-
Kokosanki
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasto bounty
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Rafaello na krakersach
-
Tort rafaello
-
Sernik bez pieczenia
-
Tort kokosowy
-
Kora orzechowa
-
Tort z malinami
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto urodzinowe
-
Ciasto stefanka
-
Sernik z kokosem
-
Ciasto śnieżny puch
-
Ciasteczka warszawskie
-
Ciasta z wiórkami kokosowymi
Więcej informacji na temat ciasta pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto pijak jest jedną z propozycji ciast z biszkoptem. Wspaniałe, kokosowo-makowe ciasto na biszkopcie zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem dzięki. Biszkopt przygotowany z makiem oraz z kokosem wygląda bardzo oryginalnie. Prosty przepis na placek pijak sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej, a do wykonania możesz zaangażować dzieci, które na pewno chętnie będą ubijać białka. Jednak ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci ze względu na zawartość alkoholu. Przepis na placek pijak jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga odrobiny czasu na przygotowanie. A jak zrobić ciasto pijak dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.
Łatwy przepis na ciasto pijak to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków, duża blacha placka na pewno szybko zniknie.
Alergeny w cieście pijak
Lista alergenów dla ciasta pijak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta pijak
Ciasto pijak jest jedną z pysznych ciast znanych w kuchni polskiej. Jest ono przygotowane z tradycyjnych składników przez co powinno być spożywane z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
-
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
jajka,
cukier,
wódka,
wiórki kokosowe,
jajka,
cukier,
masło,
cukier,
jajka,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
mleko,
masło,
kakao,
mleko,
cukier,
wódka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.