Przepis na ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska

Herbatniki rozkrusz blenderem tak, aby przypominały konsystencją piasek.

Połącz je z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno blaszki.

Wstaw do lodówki.

Śmietanę ubij na gęsto i dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.

Masę wylej na herbatniki i wstaw do lodówki żeby masa stężała.

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu.

Stężałą masę wyłóż malinami.

Ciasto zalej galaretką,

Odstaw ponownie do lodówki i poczekaj, aż galaretka zgęstnieje.

Ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki na talerzu
Ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki
Koszt przygotowania dania
32.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście pianka z bitej śmietany i galaretki

Pyszne ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto z galaretką i malinami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki? Przygotowanie go jest proste. Na początku herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera na masę, która konsystencją będzie przypominać piasek. Łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy nim dno blaszki, a następnie odstawiamy ją do lodówki. Kremówkę ubijamy na gęstą masę i łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę wlewamy do blaszki ze spodem i wkładamy z powrotem do lodówki. Masa powinna stężeć. Na koniec przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na stężałą masę śmietanową układamy maliny. Całość zalewamy zimną galaretką. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, aby galaretka zgęstniała.

Przepis na ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ono między innymi z malin, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.

Delikatne ciasto pianka z malinami odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.

Wartości odżywcze ciasta pianki z bitej śmietany i galaretki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
292.38 kcal
277.76 kcal
Białko
5.85 g
5.56 g

Węglowodany w cieście pianka z bitej śmietany i galaretki

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
27.70 g
26.32 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.12 g
23.86 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
17.76 g
16.87 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.99 g
12.34 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
337.36 mg
320.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pianki z bitej śmietany i galaretki 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście pianka z bitej śmietany i galaretki

Lista alergenów dla ciasta pianki z bitej śmietany i galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta pianki z bitej śmietany i galaretki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Galaretka
80 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.92
Za 80 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.60
Jak oceniasz przepis na ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób