Przepis na ciasto parzone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, szpryca, drewniana łyżka

Do małego garnka wlej szklankę wody i dodaj do niej masło. Składniki podgrzej na ogniu do momentu wrzenia wody i rozpuszczenia się masła. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia.

Do garnka z masłem i wodą stopniowo dodaj mąkę i mieszaj ją za pomocą drewnianej łyżki. Po wymieszaniu składników masę pozostaw na 5 minut do przestygnięcia.

Po tym czasie do masy dodawaj po jednym jajku i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Czynność powtórz do momentu wykorzystania wszystkich jajek.

Tak uzyskaną masę przełóż do szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ptysie (mniej więcej o długości 7cm).

Blaszkę z ptysiami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Po tym czasie ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Gotowe ptysie nadziej dowolną masą.

Ciasto parzone podane w formie eklerków.
Ciasto parzone
Koszt przygotowania dania
7.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
233 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Ciasto parzone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście parzonym

Ciasto parzone to przepis na przygotowanie bazy pod pyszny deser, jakim są ptysie nadziewane kremami. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy i herbaty. Świetnie smakuje również z dodatkiem kakao. Przepis na ciasto parzone na ptysie jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania to jedynie mąka pszenna, jajka oraz masło roślinne. Składniki te są ogólnodostępne w większości sklepów oraz są przystępne cenowo.

A więc jak zrobić ciasto parzone? Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej masło. Następnie garnek zdejmij z ognia, dodaj do niego mąkę i składniki wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie do masy dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do szprycy i na blaszce wyłożonej papierem uformuj pasy o długości około 7 cm. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie upieczone ciasto ptysiowe wyciągnij z pieca i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ptysie nadziej masą i udekoruj wedle uznania.

Jajka użyte do przygotowania ciasta parzonego to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim białko, które jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Jest to również doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych - znajdziemy w nich między innymi witaminę A, D, E, K, niektóre z witamin z grupy B, fosfor, selen, wapń oraz cynk. Żółtko jaja jest doskonałym źródłem luteiny, która korzystanie wpływa na narząd wzroku.

Podsumowując ciasto ptysiowe to doskonała baza do przygotowana pysznych ptysi nadziewanych kremem śmietankowym lub czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców. Wierzch ptysi można udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy lub herbaty. Ciasto parzone dodatkowo jest kruche, dlatego ptysie posiadają wiele tekstur, które pozytywnie wpływają na nasze doznania smakowe.

Wartości odżywcze ciasta parzonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
274.68 kcal
233.48 kcal
Białko
9.43 g
8.02 g

Węglowodany w cieście parzonym

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
23.52 g
19.99 g
Węglowodany przyswajalne
22.75 g
19.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
0.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
15.39 g
13.08 g
Tłuszcze nasycone
5.14 g
4.37 g
Tłuszcze nienasycone
10.25 g
8.71 g
Tłuszcze jednonasycone
4.14 g
3.52 g
Tłuszcze wielonasycone
6.11 g
5.19 g

Witaminy w przepisie na ciasto parzone

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina E
1.41 mg
1.20 mg
Tiamina
3.11 mg
2.64 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.31 mg
Niacyna
2.45 mg
2.08 mg
Foliany
79.48 µg (mcg)
67.56 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto parzone

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
234.96 mg
199.72 mg
Potas
96.80 mg
82.28 mg
Wapń
29.92 mg
25.43 mg
Fosfor
119.12 mg
101.25 mg
Magnez
13.52 mg
11.49 mg
Żelazo
2.20 mg
1.87 mg
Cynk
0.84 mg
0.72 mg
Miedź
0.09 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta parzonego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście parzonym

Lista alergenów dla ciasta parzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta parzonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło roślinne
150 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na ciasto parzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.3% osób