Ciasto owsiane z jabłkami

Opublikowano: 17.01.2022 r., 10:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto owsiane z jabłkami.
Ciasto owsiane z jabłkami
Ciasto owsiane z jabłkami to nieco zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczna, a przy okazji naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
278 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
  • Jabłka prażone (500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1/2 szklanki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (150 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto owsiane z jabłkami krok po kroku

Do miski dodaj posiekane drobno masło i płatki owsiane.

Do składników dodaj przesianą mąkę i ksylitol.

Ciasto uformuj rękami, by powstała grudkowata masa.

Naczynie do tarty wyłóż papierem do pieczenia i wysyp połowę ciasta.

Na wierzch wyłóż jabłka, posyp je lekko cynamonem i zakryj je drugą częścią ciasta.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 min.

Jak oceniasz przepis na ciasto owsiane z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta owsianego z jabłkami

Ciasto owsiane z jabłkami to świetna opcja na zdrowy placek, który będzie dobrą alternatywą dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne, a przy okazji bardzo odżywcze. Zawiera sporo płatków owsianych, a także prażone jabłka. Będzie dobry wyborem nie tylko na co dzień, ale również na spotkania w gronie najbliższych. Dzięki prostej formule sprawdzi się również dla początkujących cukierników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto owsiane z jabłkami, które nie będzie zbyt czasochłonne, a przy okazji nie wpłynie negatywnie na sylwetkę, ten przepis sprawdzi się idealnie. Ciasto przygotowane w ten sposób jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. W dodatku otoczone jest chrupiącą owsianą posypką, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Nie zawiera dużo kalorii, więc może być dobrym wyborem na diecie redukcyjnej. Głównym składnikiem są płatki owsiane. Lepiej w tym przypadku nie sięgać po wersję błyskawiczną, gdyż choć są nieco delikatniejsze, to nie zawierają tak dużo błonnika. Lepiej sprawdzą się górskie. Pełnoziarniste mogą być zbyt ciężkie do tego przepisu. Płatki owsiane są niezwykle cennym składnikiem diety. Oprócz tego, że dostarczają witamin z grupy B, które dbają o zdrowie układu nerwowego, to są również źródłem błonnika. Dzięki temu wspierają dietę osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Zawierają również beta glukany, które obniżają poziom złego cholesterolu i usprawniają pracę układu pokarmowego.

Przepis na ciasto owsiane z jabłkami to wspaniały pomysł dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami. Z tą recepturą można je przygotować w kilka chwil. Płatki owsiane wspaniale łączą się z prażonymi jabłkami, do których dodaje się nieco cynamonu. To naprawdę fit wybór. Ciasto jest tak dobre, że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Ten prosty przepis na pyszne ciasto spokojnie może gościć w codziennym menu, gdyż ma niską kaloryczność i dość niski indeks glikemiczny. Całość pomimo zdrowej formy jest smaczna i niezwykle chrupiąca. Może stanowić również dobry pomysł na owsiankę.

Alergeny w cieście owsianym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta owsianego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta owsianego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
275.93
278.69
Białko (g)
3.74
3.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
41.02
41.43
Węglowodany przyswajalne (g)
39.42
39.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
13.05
13.18
Tłuszcze nasycone (g)
8.66
8.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
3.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.93
32.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
102.57
103.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.84
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.65
100.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
1.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.47
25.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.42
28.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
26.00
26.26
Potas (mg)
84.13
84.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.03
14.17
Fosfor (mg)
70.10
70.80
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.65
21.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
1.45
Cynk (mg)
0.59
0.59
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.52
0.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta owsianego z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta owsianego z jabłkami

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Jabłka prażone
500 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
5.70
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
1/2 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
42.00