Ciasto oreo
- Ciasteczka oreo (350 g)
- Masło (50 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier puder (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Żelatyna - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto oreo krok po kroku
Ciastka oreo (150 g) kruszymy i blendujemy. Konsystencją powinny przypominać mokry piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciastek.
Mieszamy całość i przekładamy do blaszki. Równomiernie rozkładamy je po dnie blaszki i odstawiamy do lodówki.
Masę serową przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy całość do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy ją do masy z serem i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasta kruszymy i również dodajemy do masy. Całość mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy ją do masy serowej i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki. Odstawiamy do lodówki celem stężenia.
Więcej informacji na temat ciasta oreo
Pyszne ciasto oreo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z ciasteczkami oreo bez pieczenia jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Możemy je również wprowadzić do menu dla dzieci.
Jak zrobić ciasto oreo? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ciastka oreo (150 g) kruszymy i blendujemy na konsystencję przypominającą mokry piasek. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy je do miski z ciastkami i mieszamy. Przekładamy je do blaszki i rozsmarowujemy tak, aby przykryły całe dno. Blaszkę wkładamy do lodówki. Następnie do miski wkładamy twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy. Składniki miksujemy do połączenia. W osobnej misce kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z twarogiem. Całość mieszamy szpatułką. Na koniec kruszymy pozostałe ciastka oreo i również dodajemy je do masy. Ponownie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do blaszki. Wkładamy ją do lodówki celem stężenia.
Przepis na ciasto oreo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z żelatyny, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest to przede wszystkim białko zwierzęce, które produkowane jest z kolagenu. Ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Żelatynę możemy również znaleźć w składzie drażetek, lekach płynnych lub granulatach. Tabletki, które są powlekane tym składnikiem, posiadają wydłużony termin ważności. W kosmetyce jest używana natomiast do produkcji szamponów do włosów, mydeł, antyperspirantów lub balsamów nawilżających. Jest także bardzo popularna w produkcji produktów garmażeryjnych z mięsa lub ryb, a także wpływa na odpowiedni kolor wędlin podczas ich procesu wytwarzania.
Placek na bazie twarogu i ciastek oreo odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na domowe ciasto pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście oreo
Lista alergenów dla ciasta oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta oreo
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.